Prosty w przygotowaniu, niewymagający wiele czasu, no i oczywiście smakujący wszystkim domownikom obiad to nie lada wyzwanie dla domowej gospodyni. Moim zdaniem wszystkie te kryteria spełniają kluski śląskie, które dodatkowo możemy polać różnymi sosami, masełkiem z bułką tartą, czy skwarkami, a wszystko oczywiście, by zadowolić bardziej wymagających domowników. W podanym poniżej przepisie do klusek śląskich przygotowuje się sos pieczarkowy, ale to, z czym je podamy to już wyłącznie nasz wybór.
Składniki:
Około 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka soli do ich ugotowania, mąka ziemniaczana, 1 jajko.
Składniki sosu:
1 cebula, 300 g pieczarek, 1 kartonik słodkiej 18 % śmietany, do przyprawienia ziarenka smaku lub kucharek.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia z sitkiem o drobnych oczkach lub przez specjalną praskę. Przełożyć je do miski, zrobić przedziałkę dzielącą ziemniaki na cztery części. Jedną część ziemniaków wybrać i nałożyć na pozostałe części. Puste miejsce po wybranych ziemniakach uzupełnić mąką ziemniaczaną (do wysokości ziemniaków, nie więcej, bo kluski będą gumowate). Wbić całe jajko i wyrabiając ręką dobrze wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Z ciasta uformować małe kuleczki, w każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. Gotowe kluski śląskie delikatnie oprószyć mąką, by nie kleiły się do stolnicy.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją płaską łyżką soli. Na wrzątek wrzucać kluski. Po wypłynięciu klusek śląskich na wierzch gotować je jeszcze przez kilka minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Kluski śląskie można podawać z sosem przygotowanym w następujący sposób:
Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę a następnie wsypać pieczarki. Dusić na wolnym ogniu, a kiedy zaczną się rumienić wlać śmietanę. Dusić wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Wymieszać z przyprawami i polać po kluskach śląskich.
Prosty i szybki do zrobienia, ale przede wszystkim smaczny obiad, czyż nie tego właśnie zazwyczaj szukamy? Odpowiedź jest łatwa wystarczy przygotować pyszne kluski śląskie.
Składniki:
Około 1 kg ziemniaków, 1 łyżeczka soli do ich ugotowania, mąka ziemniaczana, 1 jajko.
Składniki sosu:
1 cebula, 300 g pieczarek, 1 kartonik słodkiej 18 % śmietany, do przyprawienia ziarenka smaku lub kucharek.
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia z sitkiem o drobnych oczkach lub przez specjalną praskę. Przełożyć je do miski, zrobić przedziałkę dzielącą ziemniaki na cztery części. Jedną część ziemniaków wybrać i nałożyć na pozostałe części. Puste miejsce po wybranych ziemniakach uzupełnić mąką ziemniaczaną (do wysokości ziemniaków, nie więcej, bo kluski będą gumowate). Wbić całe jajko i wyrabiając ręką dobrze wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Z ciasta uformować małe kuleczki, w każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie. Gotowe kluski śląskie delikatnie oprószyć mąką, by nie kleiły się do stolnicy.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić ją płaską łyżką soli. Na wrzątek wrzucać kluski. Po wypłynięciu klusek śląskich na wierzch gotować je jeszcze przez kilka minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Kluski śląskie można podawać z sosem przygotowanym w następujący sposób:
Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę a następnie wsypać pieczarki. Dusić na wolnym ogniu, a kiedy zaczną się rumienić wlać śmietanę. Dusić wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Wymieszać z przyprawami i polać po kluskach śląskich.
Prosty i szybki do zrobienia, ale przede wszystkim smaczny obiad, czyż nie tego właśnie zazwyczaj szukamy? Odpowiedź jest łatwa wystarczy przygotować pyszne kluski śląskie.
Komentarze
Prześlij komentarz