Zapraszam was do
przepisu na sernik. Wiem, że dość często pojawia się w moich postach to ciasto
ale nic na to nie poradzę, że go uwielbiam. Przecież sernik jest to lekkie i
puszyste ciasto z rodzynkami. Na jego wierzchu damy kratkę z kruchego ciasta
oraz polejemy lukrem. Jest to na prawdę jeden z lepszych przepisów dla
wielbicieli sernika.
Składniki
- 2 żółtka;
- 20 dag masła;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 45 dag drobnoziarnistego cukru;
- 750 g sera białego (w wiaderkach zmielonego);
- 4 jaja;
- 3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- opakowanie gotowego lukru;
- garść rodzynek;
Przejdźmy teraz do wykonania naszego sernika. Ja
zawsze zaczynam od kruchego ciasta. Trzeba wbić żółtka do miski. Musimy połączyć
z zimnym masłem przesianą mąkę pszenną wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Jeżeli
mamy przygotowaną taką mieszankę to zagniatamy ciasto. Potem formujemy z niego
kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół
godziny. Po upływie tego czasu musimy zmielić biały ser trzy razy, ta kwestia
dotyczy osób, które nie mają zmielonego twarogu. Oddzielamy białka od żółtek. Teraz
trzeba ubić je ze szczyptą soli, tak żeby powstała sztywna piana. Kiedy mamy
już zmielony ser to dodajemy do niego śmietanę. Ucieramy z resztą cukru, który
nam pozostał, wraz z cukrem wanilinowym i żółtkami. Czas zagnieść to z mąką
ziemniaczaną. Pod koniec musimy wmieszać pianę z białek oraz rodzynki. Pamiętajmy,
aby robić to delikatnie, najlepiej trzepaczką. Dalszym krokiem jest
rozwałkowanie dwie trzecie ciasta kruchego i wyłożenie nim blachę do pieczenia.
Trzeba pamiętać, aby uformować rant. Nakładamy na ciasto masę serową. Z ciasta,
które nam zostanie, zrobimy wałeczki, z których układamy kratkę na wierzchu
sernika. W tej chwili rozgrzewamy piekarnik z termo obiegiem do 180 stopni
Celsjusza i pieczemy przez około godzinę. Kiedy sernik jest wystudzony to
polewamy lukrem.
W ten o to sposób o mamy przepyszny sernik. Ciasto, które
przypadnie większości do gustu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz