Wyrób piekarniczy, którego kształt przypomina cyfrę
osiem, posypany solą, sezamem, makiem lub kminkiem. Chodzi oczywiście o precla,
który świetnie nadaje się na przekąskę do szkoły, pracy lub jako dodatek do piwa.
Precle można przygotować też w słodszej wersji, a poniższy przepis jest
tego doskonałym przykładem.
Składniki na 8 sztuk:
400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant, 3 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli, 150 g musu jabłkowego, 100 ml letniej wody
2 l wody, 5 łyżek sody oczyszczonej
1 żółtko z łyżeczką wody, 2 łyżki masła, 3 łyżki drobnego cukru, 1 łyżka
cynamonu
Wykonanie:
Mus jabłkowy przełożyć do rondelka, wlać 100 ml letniej wody i chwilę
podgrzewać, aby był letni. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz
sól i wszystko wymieszać. Do suchych składników stopniowo dodawać podgrzany mus.
Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. W
razie konieczności można lekko podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski,
przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na osiem części. Z każdej porcji formować wałeczki o
długości około 50 cm. Oba końce wałeczka wygiąć do góry na kształt litery U.
Następnie oba końce przepleść i docisnąć je do podstawy litery U. Tak powstanie
precel.
W garnku zagotować wodę z sodą. Uformowane precle wrzucać na wrzątek i
gotować po 30 sekund z każdej strony. Odsączyć z wody i przełożyć na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzepać żółtko z wodą i posmarować
wierzch precli. Blaszkę z preclami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temperaturze 220 stopni przez 12 – 15 minut. Rumiane precle wystudzić na
kuchennej kratce.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier wymieszany z cynamonem. Powstałą
masą smarować precle.
Precel z musem
jabłkowym, wsparty nutą cynamonu, to idealny pomysł na długie jesienne
popołudnie dla dzieci i dorosłych.
Komentarze
Prześlij komentarz