Precle na słodko

Wyrób piekarniczy, którego kształt przypomina cyfrę osiem, posypany solą, sezamem, makiem lub kminkiem. Chodzi oczywiście o precla, który świetnie nadaje się na przekąskę do szkoły, pracy lub jako dodatek do piwa. Precle można przygotować też w słodszej wersji, a poniższy przepis jest tego doskonałym przykładem.

Składniki na 8 sztuk:
400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonych drożdży instant, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 150 g musu jabłkowego, 100 ml letniej wody
2 l wody, 5 łyżek sody oczyszczonej
1 żółtko z łyżeczką wody, 2 łyżki masła, 3 łyżki drobnego cukru, 1 łyżka cynamonu

Wykonanie:
Mus jabłkowy przełożyć do rondelka, wlać 100 ml letniej wody i chwilę podgrzewać, aby był letni. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz sól i wszystko wymieszać. Do suchych składników stopniowo dodawać podgrzany mus. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. W razie konieczności można lekko podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na osiem części. Z każdej porcji formować wałeczki o długości około 50 cm. Oba końce wałeczka wygiąć do góry na kształt litery U. Następnie oba końce przepleść i docisnąć je do podstawy litery U. Tak powstanie precel.
W garnku zagotować wodę z sodą. Uformowane precle wrzucać na wrzątek i gotować po 30 sekund z każdej strony. Odsączyć z wody i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Roztrzepać żółtko z wodą i posmarować wierzch precli. Blaszkę z preclami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni przez 12 – 15 minut. Rumiane precle wystudzić na kuchennej kratce.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier wymieszany z cynamonem. Powstałą masą smarować precle.

Precel z musem jabłkowym, wsparty nutą cynamonu, to idealny pomysł na długie jesienne popołudnie dla dzieci i dorosłych.

Komentarze