Poznajmy nieco bliżej kluski śląskie

Ziemniaki chyba od zawsze królują w polskiej kuchni. Są tanie, łatwo dostępne, znakomicie komponują się z mięsem i surówkami. Z ziemniaków przyrządza się też wiele wspaniałych dań, które zmieniają proste gotowane ziemniaki, czy pure w atrakcyjne potrawy. Niewątpliwie takim ziemniaczanym, prostym a zarazem efektownym daniem są kluski śląskie.
Kluski śląskie są jak sama nazwa wskazuje jedną z tradycyjnych potraw południowo-zachodniej części Polski. Są one wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego, tam też są najbardziej popularne.
Kluski śląskie mają delikatny smak, kremowy kolor, czasem nawet lekko żółtawy, zależy to, bowiem od barwy użytych ziemniaków, no i żółtka. Ich wielkość zależy od naszych upodobań, ale tradycyjna kluska ma około 4 do 5 cm szerokości i 2 do 3 cm wysokości.
Charakterystyczną cechą klusek śląskich są ich dziurki, które nie tylko efektownie wyglądają, ale i zatrzymują na klusce sos, czy skwarki, którymi je polewamy.
Do przygotowania klusek śląskich używa się ugotowanych ziemniaków, połączonych z mąką ziemniaczaną w proporcji 3 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej, dodaje się surowe jajko oraz doprawia do smaku solą. Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki mieli się w maszynce, lub przepuszcza przez praskę, następnie dodaje się mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól, po czym wyrabia się na jednolitą masę ziemniaczaną. Z masy formuje się niezbyt gruby wałek, kroi się go na cienkie plasterki, z których formuje się małe spłaszczone kulki. W każdej kulce palcem robi się wgłębienie przypominające dziurkę. Kluski śląskie wrzuca się na wrzącą osoloną wodę i gotuje przez około 2 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.
Do klusek śląskich pasuje niemal wszystko. Można podawać je do dań głównych, doskonale smakują z mięsem i sosami. Stanowią pyszne podstawowe danie, kiedy okrasimy je stopionym boczkiem lub skwarkami. Sprawdzą się także w wersji na słodko podane z bitą śmietaną lub dżemem.
Kluski śląskie To jakże proste w przyrządzeniu niezwykle smaczne tradycyjne danie, to zupełnie inna odsłona tak popularnych i często jadanych w Polsce ziemniaków.

Komentarze