Spoglądając na mini pączki, zdaje się pukać do głowy
pewna myśl. Tak, małe rzeczywiście jest piękne. Niby takie samo ciasto jak w tradycyjnych
pączkach, niby podobne nadzienia, niby podobne dekoracje, ale jakoś bardziej
wyjątkowo to wszystko wygląda i smakuje. Dlatego, nie rozpisując się już
zbytnio, prezentuję przepis na mini pączki z nadzieniem czekoladowym.
Składniki:
600 g mąki pszennej, 45 g świeżych drożdży, 3 łyżki drobnego cukru, 250
ml letniego mleka, 60 ml letniej wody, 3 jaja, 500 ml oleju do smażenia
150 g gorzkiej czekolady, 150 ml słodkiej śmietany 36 %
Wykonanie:
W misce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, mleko oraz wodę. Składniki
wymieszać i odstawić na 15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać dwie
łyżki cukru, jaja oraz wyrośnięte drożdże. Mikserem z końcówką z hakiem wyrobić
składniki na jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać
mąką i wyrabiać jeszcze przez 5 minut, tym razem ręcznie. Gotowe ciasto
przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto ponownie wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na
grubość 1 cm. Foremką o średnicy 5 cm wykroić krążki i ułożyć je na papierze do
pieczenia w odległości takiej, by podczas wyrastania się nie zlepiły. Przykryć
i odstawić na 20 minut.
Śmietankę zagotować i natychmiast wlać do miski z połamaną czekoladą.
Mieszać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Odstawić do
ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Olej rozgrzać w rondlu. Pączki wrzucać porcjami, smażyć na rumiano z obu
stron. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik. Lekko wystudzone pączki
nakłuć szprycą lub rękawem cukierniczym i nadziewać je czekoladą. Obtoczyć w
drobnym cukrze.
Mini pączki to
wspaniały dodatek do kawy lub herbaty Z podanych składników powinno wyjść około
45 mini pączków. Myślę, że taka ilość łakoci zaspokoi wilczy apetyt na słodkości.
Komentarze
Prześlij komentarz