Mini pączki z czekoladą

Spoglądając na mini pączki, zdaje się pukać do głowy pewna myśl. Tak, małe rzeczywiście jest piękne. Niby takie samo ciasto jak w tradycyjnych pączkach, niby podobne nadzienia, niby podobne dekoracje, ale jakoś bardziej wyjątkowo to wszystko wygląda i smakuje. Dlatego, nie rozpisując się już zbytnio, prezentuję przepis na mini pączki z nadzieniem czekoladowym.

Składniki:
600 g mąki pszennej, 45 g świeżych drożdży, 3 łyżki drobnego cukru, 250 ml letniego mleka, 60 ml letniej wody, 3 jaja, 500 ml oleju do smażenia
150 g gorzkiej czekolady, 150 ml słodkiej śmietany 36 %

Wykonanie:
W misce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, mleko oraz wodę. Składniki wymieszać i odstawić na 15 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać dwie łyżki cukru, jaja oraz wyrośnięte drożdże. Mikserem z końcówką z hakiem wyrobić składniki na jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrabiać jeszcze przez 5 minut, tym razem ręcznie. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto ponownie wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 1 cm. Foremką o średnicy 5 cm wykroić krążki i ułożyć je na papierze do pieczenia w odległości takiej, by podczas wyrastania się nie zlepiły. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Śmietankę zagotować i natychmiast wlać do miski z połamaną czekoladą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Olej rozgrzać w rondlu. Pączki wrzucać porcjami, smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik. Lekko wystudzone pączki nakłuć szprycą lub rękawem cukierniczym i nadziewać je czekoladą. Obtoczyć w drobnym cukrze.

Mini pączki to wspaniały dodatek do kawy lub herbaty Z podanych składników powinno wyjść około 45 mini pączków. Myślę, że taka ilość łakoci zaspokoi wilczy apetyt na słodkości.

Komentarze