Pyszne ciasto naleśnikowe i zawinięty w nie smakowity
farsz, to idealny pomysł na obiad lub kolację. Chodzi oczywiście o popularne
krokiety, które niczym pierogi, doczekały się dużego grona smakoszy. Krokiety
można przygotować na wiele sposobów. Mogą to być tradycyjne krokiety z kapustą
i grzybami, wyśmienite krokiety z soczewicą lub oryginalne krokiety
ziemniaczane. Mogą to być również smaczne krokiety ze szpinakiem, na które przepis
prezentuję poniżej.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
0,5 l mleka, 300 g mąki, szczypta soli, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 1,5
szklanki wody gazowanej, olej do smażenia, bułka tarta i 1 jajko do
panierowania krokietów
Składniki na farsz:
500 g mrożonego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 200 g żółtego sera, 2 łyżki
masła, sól, pieprz
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, dodać mąkę, szczyptę soli, 2 jajka, 3 łyżki oleju.
Składniki miksować, dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno swobodnie rozlewać
się po patelni. Naleśniki smażyć na oleju, z obu stron na złoty kolor.
Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak, smażyć do momentu
odparowania wody, co jakiś czas mieszając. Czosnek obrać przecisnąć przez
praskę, dodać do szpinaku, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podsmażać jeszcze kilka chwil i odstawić do przestudzenia.
Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek każdego naleśnika nałożyć po łyżce
szpinaku, rozsmarować i posypać serem. Brzegi naleśnika lekko zawinąć do środka
i zrolować. Krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na
oleju z obu stron na złoty kolor.
Krokiety ze
szpinakiem, oprócz smakowych wrażeń, dostarczą naszemu organizmowi wielu
cennych składników odżywczych, w które bogaty jest szpinak. Warto więc pokusić
się o przygotowanie takiego dania i odpocząć na chwilę od mięsnych potraw.
Komentarze
Prześlij komentarz