Krokiety z soczewicą



  Dziś dalej pozostaniemy przy krokietach. Jest to przecież taka potrawa, z którą możemy eksperymentować. Dokładnie z tym, co chcemy dodać do środka. Czy to będzie farsz mięsny a może jakiś farsz z grzybami? Zależy, jaką mamy wenę, co do krokietów. Dziś proponuje farsz z soczewicy. Temat zdrowej żywności jest cały czas aktualny i osoby zainteresowane tą kategorią będą usatysfakcjonowani tym przepisem. Zaproponuje wam przepis na 10 krokietów. Potrzebować będziemy:
Składniki na naleśniki:
- mleko sojowe naturalne/ może być też normalne jak nie lubimy sojowego albo nie mamy takiego akurat;
- trochę soli;
- 2 szklanki mąki;
- suszona natka pietruszki;
- trochę pieprzu ziołowego;
Składniki na farsz:
- 2 szklanki zielonej soczewicy;
- 2 cebule;
- 1-2 ząbków czosnku;
- pieprz;
- sól;
- oliwa;
- pomidory suszone w zalewie;
Składniki na panierkę:
- 4 łyżki siemienia lnianego;
- bułka tarta;
  Pierwszym krokiem w naszym przepisie na krokiety z soczewicą będzie wrzucenie wszystkich składników na ciasto do naleśników i mieszamy tak, żeby uzyskać gładką masę. Pamiętajmy, żeby nie zrobiły się grudki. Nie możemy dopuścić, żeby nasze ciasto było za wodniste albo za gęste. Kiedy będzie za rzadkie to dodajmy odrobinę mąki a jeżeli za gęste to trochę mleka. Następnie nasze ciasto musimy usmażyć na patelni. Czas przejść powoli do naszej soczewicy. Trzeba będzie ją ugotować. Gotujemy ją tak długo do momentu, kiedy będzie miękka. Nasz czosnek oraz cebule kroimy, siekamy i podsmażamy razem na patelni. Potem trzeba zblendować naszą soczewicę tak, aby uzyskać drobną masę i dodajemy do niej podsmażony czosnek wraz z cebulą. Kolejno siekamy nasze pomidory i również dorzucamy do soczewicy wraz z przyprawami i mieszamy. Zbliżamy się małymi krokami do końca. Nasz farsz teraz nakładamy na naleśniki. Trzeba to zrobić na środek naszego naleśnika i zawijać od boków do środka, potem zwijamy resztę boków naleśnika tak, żeby się nie rozwijały, ale nie róbmy za grubych tych naleśników. Jeżeli cały czas nurtuje was pytanie: A co z siemieniem lnianym? Otóż na początku zalewamy je wrzątkiem i czekamy, aż ostygnie. Na tym etapie nasze krokiety maczamy w siemieniu a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni około 10 minut. Tak, żeby wyszło na stronę około 5 minut do momentu, aby nabrały złotego koloru. W tym momencie mamy swoje krokiety z soczewicą.
  Jeżeli gustujemy w jakiś dodatkach to śmiało możemy dodać tak, żeby się komponowały wraz z nimi. Efektem końcowym są przepyszne krokiety z soczewicą. Smacznego!

Komentarze