Gotowe potrawy nie
oddają tego, czym są domowe i zrobione z pasją i poświęceniem. Jeżeli chodzi o
krokiety to uwielbiam je ze wszystkimi dostępnymi dodatkami. Dziś chce was
zaprosić na krokiety z serem i
pieczarkami. Według mnie tradycyjne i najpowszechniej spotykane to krokiety z
kapustą i grzybami, ale chce zaproponować, co niektórym coś nowego. Podam wam
porcję dla czterech osób. Sama realizacja zajmuje około 40 minut plus gotowanie
10 minut. A jeżeli mielibyście ochotę na krokiety z pieczarkami i cebulą to
taką propozycję można znaleźć w Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- pół szklanki gazowanej wody;
- 3 jajka;
- 2 łyżki oliwy;
- pół kg pieczarek
- jedna cebula;
- 2 łyżki masła;
- pół szklanki bułki tartej;
- olej do smażenia;
- sól;
- pieprz;
- 15 dag żółtego sera;
Czas na przygotowanie
naszych krokietów z serem i pieczarkami. Krokiety z pieczarkami i serem są
daniem prostym i niewymagającym. Trzeba pamiętać, że jego przygotowanie zabierze
nam odrobinę czasu. Opłaca się jednak postać przy kuchni i zrobić pyszne
krokiety, bo można je nie tylko zamrozić, ale też zróżnicować farsz. Od razu
bierzemy mleko, wodę mineralną oraz oliwę i mieszamy w misce. Dodajemy potem
jedno jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Następnie trzeba to energicznie wymieszać
albo też zmiksować. Teraz potrzebować będziemy rozgrzaną patelnie. Wlewamy do
niej olej i smażymy nasze cienkie naleśniki na Krokiety z serem i pieczarkami. Kiedy
będą one gotowe, należy je przełożyć na talerz i zakryć, żeby nam nie wystygły
za bardzo. Teraz z kolei na patelni musimy rozgrzać masło, obrać cebulę i ją
posiekać. Całe to wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Teraz trzeba obrać
pieczarki, pokroić je na drobne kawałki i dodać na patelnię. To wszystko trzeba
smażyć, do momentu, kiedy cała woda z pieczarek wyparuje. Kolejnym krokiem jest
dodanie rozbełtanego jajka, w celu zespolenia się farszu. Trzeba to doprawić do
smaku solą oraz pieprzem. Wszystko zależy od tego jak lubimy przyprawiać dania,
bo możemy dodać trochę pikanterii i dosypać chili. Pora przejść teraz do
ułożenia farszu na naleśnikach. Musimy je posypać startym żółtym serem. Dalej
trzeba zawinąć krokiety. Każdego krokieta musimy namoczyć w roztrzepanym jajku
i robimy panierkę z bułki tartej. Teraz nasze krokiety z serem i pieczarkami
należy smażyć na rozgrzanym oleju do momentu, kiedy nabierze złotego koloru z
każdych stron. Tym o to sposobem i trzymaniem się przepisu mamy gotowe krokiety
z serem i pieczarkami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz