Kluski śląskie



  Kluski śląskie jest to danie znane każdemu. Ja poznałem je i polubiłem, kiedy byłem u rodziny właśnie na śląsku. Idealnie zrobione zachwycą każdego łasucha, ale jeżeli ktoś doda np. za dużo mąki i wyjdą one wtedy gumowe albo twarde to już nie zachęcają nas one do spożywania ich. Kluski śląskie można także znaleźć w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa. To taka wersja dla mniej ambitnych a zarazem nieprzepadających za gotowaniem. Chce wam teraz zaproponować przepis właśnie na kluski śląskie. Są one również taką alternatywą, gdy dzień wcześniej nagotowaliśmy do obiadu za dużo ziemniaków, to zamiast wyrzucać je i marnować jedzenie,  wykorzystujemy je na drugi dzień robiąc ową śląską potrawę.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
  Czas na wykonanie. Nasze składniki musimy umieścić w naczyniu i zmiksować je lub dobrze pognieść tak, aby uzyskać jednolitą masę. Z naszych składników na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy pamiętać, że jeżeli ktoś będzie gotować ziemniaki bez soli to wtedy należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy trzeba uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich trzeba zrobić palcem zagłębienie. Etapem na samym końcu jest wrzucenie ich na osolony wrzątek i trzeba je gotować przez około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. I to tyle. Tym o to sposobem przyrządziliśmy pyszne kluski śląskie. A jeszcze jakby nam było mało, to możemy polać do dziurek sosu z mięsa. Dużo kalorii, ale czego to się nie robi dla wspaniałego obiadu.  Też nie zapominajmy, że gotowe czekają na nas i możemy je kupić z Nowej Piekarni. Smacznego!


Komentarze