Kluski śląskie na tradycyjny obiad

Potrawy z mąki i ziemniaków cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Pyzy, kopytka i pierogi ruskie, to niemal stały krajobraz naszej codziennej kuchni. Do tego zestawu śmiało można zaliczyć również kluski śląskie, których charakterystycznym motywem jest wgłębienie na środku lekko spłaszczonej kuleczki. Kluski śląskie możemy podawać jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych oraz kapusty. Poniżej typowy przepis na kluski śląskie.

Składniki:
1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, 3 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki przełożyć do miski i lekko ugnieść. Podzielić nożem na cztery części. Jedną z nich wyjąć i wsypać w to miejsce mąkę. Następnie dodać jajko, wyjęte ziemniaki oraz sól. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować wałek. Z ciasta odkrawać małe kawałeczki, formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie palcem lub trzonkiem od drewnianej łyżki utworzyć wgłębienie i odłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Kluski wrzucić do posolonego wrzątku, delikatnie zamieszać i gotować na średnim ogniu 1 – 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową.
Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, lekko podsmażyć, następnie okrasić ugotowane kluski. Kluski można również okrasić podsmażoną cebulą, boczkiem lub polać ulubionym sosem.

Proste i zarazem smakowite kluski śląskie to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Kluski śląskie to również znakomita oferta na szybkie danie dla mocno zapracowanych i zabieganych studentów.

Komentarze