Potrawy z mąki i ziemniaków cieszą się w naszym kraju
dużą popularnością. Pyzy, kopytka i pierogi ruskie, to niemal stały
krajobraz naszej codziennej kuchni. Do tego zestawu śmiało można zaliczyć
również kluski śląskie, których charakterystycznym motywem jest wgłębienie na
środku lekko spłaszczonej kuleczki. Kluski śląskie możemy podawać jako danie
główne lub jako dodatek do dań mięsnych oraz kapusty. Poniżej typowy przepis na
kluski śląskie.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, 3 łyżki
masła, 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować,
przecisnąć przez praskę. Ziemniaki przełożyć do miski i lekko ugnieść.
Podzielić nożem na cztery części. Jedną z nich wyjąć i wsypać w to miejsce
mąkę. Następnie dodać jajko, wyjęte ziemniaki oraz sól. Szybko zagnieść gładkie
ciasto. Uformować wałek. Z ciasta odkrawać małe kawałeczki, formować z nich kulki
wielkości orzecha włoskiego. Następnie palcem lub trzonkiem od drewnianej łyżki
utworzyć wgłębienie i odłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Kluski wrzucić do
posolonego wrzątku, delikatnie zamieszać i gotować na średnim ogniu 1 – 2
minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową.
Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, lekko podsmażyć, następnie
okrasić ugotowane kluski. Kluski można również okrasić podsmażoną cebulą,
boczkiem lub polać ulubionym sosem.
Proste i zarazem
smakowite kluski śląskie to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Kluski
śląskie to również znakomita oferta na szybkie danie dla mocno zapracowanych
i zabieganych studentów.
Komentarze
Prześlij komentarz