Sezon na dynie cały
czas trwa. Możemy je kupić praktycznie w każdym sklepie. Dlatego dzisiaj
chciałbym wam zaproponować mini pączki z dynią. Są one proste i dość szybko się
je robi. Nasze mini pączki na proszku do pieczenia z dodatkiem puree z dyni.
Delikatne kulki o pięknym, pomarańczowym miąższu. Są one idealne do spożycia od
razu po usmażeniu.
Składniki:
- 20 dag puree z dyni;
- 2 łyżki cukru;
- 1 jajo;
- odrobina soli;
- 120 g pszennej mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 60 ml mleka;
- olej do smażenia;
Przechodzimy teraz
do przygotowania naszych mini pączków z dynią. Na początku puree z dyni,
cukier, jajko oraz szczypta soli musimy zmiksować. Dodajemy mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko to miksujemy na gładką masę. Nasze
ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Teraz rozgrzejmy tłuszcz w garnku lub
głębokiej patelni. W tym momencie potrzebować będziemy dwie łyżeczki, dzięki
którym formować będziemy kulki i nakładamy to od razu na rozgrzany tłuszcz w temperaturze
170- 190 stopnia Celsjusza. Można też jedną łyżeczką robić kleksy. Wybór należy
do nas. Ostatnim etapem jest smażenie mini pączków z każdej strony do momentu,
kiedy zrobi się z nich złoty kolor, czyli przez około od 2 do 3 minut. Na
koniec wyjmujemy je łyżką cedzakową i osączamy na ręczniku papierowym.
Pamiętajmy, że nasze mini pączki smakują najlepiej podane jeszcze świeże.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz