Co by tu na odmianę przekąsić? Może jakąś słodką
drożdżówkę, może mini pączki, może precel z kokosową posypką, a może drożdżówkę
o poczciwej nazwie - kapuśniaczek. Jeżeli to ostatnie, to warto pokusić się o
większą ilość, gdyż są bardzo smaczne. Możliwości są tutaj dwie. Albo drożdżówka
kapuśniaczek pakowana, zakupiona w dobrym sklepie, albo przygotowanie jej samodzielnie w domu. Poniżej
przepis na drugą opcję.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 150 g margaryny, 50 – 60 g świeżych drożdży, 1
łyżeczka cukru, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, sól
Składniki na nadzienie:
1 mała główka kapusty białej, 2 cebule, 300 g pieczarek, sól, pieprz, olej
do smażenia
Wykonanie:
Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić,
odcisnąć wodę i zemleć w maszynce o grubszych oczkach. Cebulę pokroić w
kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną
kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę mąki i dwie łyżki
mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką, dodać sól, jajka,
żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do
wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, wałkować na grubość 1 cm, krajać w pasy długości 40 cm i szerokości 7 – 8
cm.
Nadzienie układać z jednej strony wzdłuż dłuższego
brzegu przygotowanego ciasta, następnie ciasno zwinąć. Z wierzchu cały wałek
pokratkować tępą stroną noża. Pokrajać na małe wałeczki o długości 6 cm,
położyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (zwinięciem do
spodu), postawić w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Gdy kapuśniaczki
wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Drożdżówka
kapuśniaczek to idealna przekąska na drugie śniadanie w szkole lub pracy.
Idealnie sprawdzi się też na obiad dla całej rodziny, będąc wspaniałym
dodatkiem do czerwonego barszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz