Drożdżowe kapuśniaczki

Co by tu na odmianę przekąsić? Może jakąś słodką drożdżówkę, może mini pączki, może precel z kokosową posypką, a może drożdżówkę o poczciwej nazwie - kapuśniaczek. Jeżeli to ostatnie, to warto pokusić się o większą ilość, gdyż są bardzo smaczne. Możliwości są tutaj dwie. Albo drożdżówka kapuśniaczek pakowana, zakupiona w dobrym sklepie, albo przygotowanie jej samodzielnie w domu. Poniżej przepis na drugą opcję.

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej, 150 g margaryny, 50 – 60 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 2 żółtka, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, sól
Składniki na nadzienie:
1 mała główka kapusty białej, 2 cebule, 300 g pieczarek, sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę pokroić na drobne kawałki, ugotować (nie na miękko), przestudzić, odcisnąć wodę i zemleć w maszynce o grubszych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić. Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę mąki i dwie łyżki mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, wałkować na grubość 1 cm, krajać w pasy długości 40 cm i szerokości 7 – 8 cm.
Nadzienie układać z jednej strony wzdłuż dłuższego brzegu przygotowanego ciasta, następnie ciasno zwinąć. Z wierzchu cały wałek pokratkować tępą stroną noża. Pokrajać na małe wałeczki o długości 6 cm, położyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (zwinięciem do spodu), postawić w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Gdy kapuśniaczki wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Drożdżówka kapuśniaczek to idealna przekąska na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Idealnie sprawdzi się też na obiad dla całej rodziny, będąc wspaniałym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Komentarze