Kupując pieczywo nieraz swoim ciekawym kształtem kusi nas precel. To rodzaj pieczywa o interesującym wyglądzie, przypominającym ósemkę. O błyszczącej i chrupiącej, choć nieco twardej skórce. Precla posypuje się gruboziarnistą solą, kminkiem, sezamem, czy makiem, ale może to też być na przykład czarnuszka. Najlepszym a zarazem najprostszym sposobem, aby cieszyć się wspaniałym smakiem precla jest jego zakup w dobrej piekarni, a taką z pewnością jest Nowa piekarnia z Łukowa. Można też spróbować zrobienia domowego, drożdżowego precla, i choć jest to znacznie trudniejsze od jego zakupu, to przecież do odważnych świat należy.
Składniki:
50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, 1,5 dag świeżych drożdży, 3 łyżki masła, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki sody oczyszczonej, gruboziarnista sól do posypania precli.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki i cukier, po czym rozetrzeć składniki. Starannie wymieszać rozczyni pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło roztopić w garnuszku i przestudzić. Pozostałą mąkę przesiać wlać do niej rozczyn, resztę ciepłej wody oraz sól. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Dodać masło i ponownie wyrabiać do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
W garnku zagotować około 1,5 l wody, wsypać 2 łyżki sody oczyszczonej i gotować na wolnym ogniu kilka minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, po czym przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić ciasto na 12 do 14 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na wałek długości około 30 do 40 cm. Każdy taki wałek złączyć skręcając końce, a następnie zawinąć do środka delikatnie przylepiając do dolnej części precla. Na łyżce cedzakowej zanurzyć każdy precel na kilka sekund w gotującej się wodzie z sodą. Odsączony na łyżce precel posypać gruboziarnistą solą, po czym układać na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Pozostawić jeszcze w cieple na 30 minut. Precle piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni około 15 do 20 minut.
Świeży, chrupiący i apetycznie pachnący, wyjęty prosto z piekarnika precel powinien wynagrodzić nam trud, jaki włożymy w jego przygotowanie.
Składniki:
50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, 1,5 dag świeżych drożdży, 3 łyżki masła, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki sody oczyszczonej, gruboziarnista sól do posypania precli.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki i cukier, po czym rozetrzeć składniki. Starannie wymieszać rozczyni pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło roztopić w garnuszku i przestudzić. Pozostałą mąkę przesiać wlać do niej rozczyn, resztę ciepłej wody oraz sól. Następnie wyrobić elastyczne ciasto. Dodać masło i ponownie wyrabiać do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
W garnku zagotować około 1,5 l wody, wsypać 2 łyżki sody oczyszczonej i gotować na wolnym ogniu kilka minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, po czym przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić ciasto na 12 do 14 równych części. Każdą część ciasta rozwałkować na wałek długości około 30 do 40 cm. Każdy taki wałek złączyć skręcając końce, a następnie zawinąć do środka delikatnie przylepiając do dolnej części precla. Na łyżce cedzakowej zanurzyć każdy precel na kilka sekund w gotującej się wodzie z sodą. Odsączony na łyżce precel posypać gruboziarnistą solą, po czym układać na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Pozostawić jeszcze w cieple na 30 minut. Precle piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni około 15 do 20 minut.
Świeży, chrupiący i apetycznie pachnący, wyjęty prosto z piekarnika precel powinien wynagrodzić nam trud, jaki włożymy w jego przygotowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz