Dobry i prosty chleb przyszłości

Wiemy, jaki był chleb przeszłości wypiekany i jadany przez naszych przodków. Opisywany w starych książkach, czy po prostu wspominany przez nasze babcie nakreśla nam obraz chleba prostego a jednocześnie tak wspaniałego, do którego nieraz z nostalgią tęsknimy. Jaki natomiast będzie chleb przyszłości tego tak naprawdę chyba nikt nie wie. Z jednej strony, bowiem ogromny rozwój piekarnictwa, a z drugiej strony coraz częstszy powrót do najstarszych receptur wypieku. Jaki zatem będzie chleb przyszłości, czy odnajdziemy w nim smak prawdziwego chleba? Z pewnością ten smak odnajdziemy w chlebie przyszłości upieczonym według dzisiejszego przepisu.
Składniki:
125 g śruty żytniej (typ 1800), 280 g mąki pszennej typ 1400 lub 140 g mąki typu 2000, i 140 g mąki typ 750, 30 g mąki żytniej typ 1400, 225 g zakwasu, 10 g soli, 10 g drożdży, 40 g twarogu, 250 g pestek dyni i ziaren słonecznika, tłuszcz do posmarowania formy.
Przygotowanie:
150 g pestek dyni i ziaren słonecznika uprażyć na suchej patelni i wrzucić do foliowego woreczka. Dodać pozostałe pestki i ziarna, wymieszać i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Śrutę żytnią wymieszać z 125 ml ciepłej wody, odstawić do namoczenia na 2 do 4 godziny. Do gotowej śruty dodać mąkę pszenną i żytnią, zakwas, sól, drożdże oraz 225 ml ciepłej wody. Wszystkie składniki starannie zagnieść. Pod koniec wyrabiania dodać połowę rozdrobnionych pestek i ziaren oraz twaróg. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie uformować podłużny wałek. Obtoczyć w pozostałych pestkach dyni i ziarnach słonecznika i włożyć do natłuszczonej formy do pieczenia. Ciasto odstawić na 45 minut, aby odpoczęło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Piec godzinę, aż chleb nabierze złoto brązowego koloru.
Przy wypieku, czy zakupie chleba szukajmy w nim najprostszych składników, dobrej mąki, zakwasu, bądź drożdży, zdrowych ziaren, i właśnie taki chleb niech będzie naszym chlebem przyszłości.

Komentarze