Do szkoły, czy pracy pakowanydrożdżowy kapuśniaczek

Drożdżówka kapuśniaczek pakowana sprawdzi się zarówno, jako wytrawny podwieczorek, czy drugie śniadanie. Drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną możemy też zabrać do pracy, czy szkoły i zastąpić nią kanapki, które nie zawsze mamy czas zrobić. Możemy sami przygotować taki kapuśniaczek wykorzystując poniższy przepis, ale znacznie prościej i wygodniej będzie ją kupić. Dodam tylko, że pyszną drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną możemy zakupić w Nowej piekarni z Łukowa.
Składniki:
30 dag mąki pszennej typ 550, 20 dag mąki pszennej typ 2000, 200 ml ciepłego mleka, 4 dag świeżych drożdży, 5 dag masła, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli.
Składniki na nadzienie:
25 dag białej kapusty, 25 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem, dodać 100 ml ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki, ucierając połączyć składniki. Powstały rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać resztę ciepłego mleka, sól, 1 całe jajko oraz rozczyn. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż nabierze elastyczności. Zagniatając ciasto stopniowo wlewać roztopione i przestudzone masło, po czym ponownie wyrabiać ciasto przez kilka minut. Następnie przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przygotować nadzienie. Oczyszczoną świeżą białą kapustę poszatkować i gotować w małej ilości wody przez około 10 minut. Dodać do niej kiszoną kapustę, po czym gotować na małym ogniu jeszcze przez około godzinę. Cebulę obrać i posiekać a następnie zeszklić na tłuszczu. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć z wody i zmielić w maszynce. Połączyć zmieloną kapustę z zeszkloną cebulką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym jeszcze dusić przez kilka minut
Drożdżowe ciasto odrywać po kawałku, formować podłużne placuszki, na środek każdego kłaść porcję nadzienia z kapusty i dokładnie zlepiać. Układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Lekko spłaszczyć, posmarować rozmąconym jajkiem. Pozostawić w cieple na 30 minut. Kapuśniaczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Każdą tak przygotowaną i wystudzoną drożdżówkę możemy w domu zalakować i mieć taką gotową do pracy, czy szkoły drożdżówkę kapuśniaczek pakowaną.

Komentarze