Oryginalne nazwy chleba bywają dość często zachętą do
jego kupienia. Zazwyczaj wiążą się one z jakąś inną recepturą, która w
mniejszym lub większym stopniu zmienia smak chleba. Jednym z takich przykładów
może być chleb przyszłości, którego skład jest oparty o kilka rodzajów mąk i z
dodatkiem słodu jęczmiennego, ziaren słonecznika i pestek dyni. Chleb
przyszłości opisany wyżej jest dziełem Nowej Piekarni z Łukowa. Nazwa „chleb
przyszłości”, może być też inspiracją do poszukiwania i wynajdywania nowych receptur.
Możliwości jest wiele i każdy może sobie upiec swój własny chleb
przyszłości. Jedną z takich opcji jest chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi.
Przepis poniżej.
Składniki:
80 dag mączystych ziemniaków, sól, 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka
cukru, 60 ml letniego mleka, 2 małe marchewki, 35 dag mąki pszennej chlebowej,
5 dag płatków owsianych
Wykonanie:
Połowę ziemniaków obrać, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, potłuc i
ostudzić. Drożdże utrzeć z mlekiem i cukrem, odstawić na 15 minut do
wyrośnięcia. Marchewkę i resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli
jest za dużo wody można ją lekko odcisnąć), wymieszać z mąką. Następnie dodać
ugotowane ziemniaki, 4 dag płatków, 1,5 łyżeczki soli oraz drożdże z mlekiem.
Wyrobić ciasto (będzie lekko lepiące). Przykryć ściereczką i odstawić na 45
minut. Po tym czasie ponownie wyrobić i uformować bochenek. Oprószyć resztą
płatków, ułożyć na blasze przykrytej pergaminem i odstawić na kolejne 15 minut.
Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb
przyszłości to oczywiście pewnego rodzaju gra słów. Bowiem każdy miłośnik
domowego pieczywa może upiec własny oryginalny chleb i nazwać go właśnie w ten
sposób. A jaki w rzeczywistości może być ten nasz chleb przyszłości? Możemy
tylko domniemywać.
Komentarze
Prześlij komentarz