Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi

Oryginalne nazwy chleba bywają dość często zachętą do jego kupienia. Zazwyczaj wiążą się one z jakąś inną recepturą, która w mniejszym lub większym stopniu zmienia smak chleba. Jednym z takich przykładów może być chleb przyszłości, którego skład jest oparty o kilka rodzajów mąk i z dodatkiem słodu jęczmiennego, ziaren słonecznika i pestek dyni. Chleb przyszłości opisany wyżej jest dziełem Nowej Piekarni z Łukowa. Nazwa „chleb przyszłości”, może być też inspiracją do poszukiwania i wynajdywania nowych receptur. Możliwości jest wiele i każdy może sobie upiec swój własny chleb przyszłości. Jedną z takich opcji jest chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Przepis poniżej.

Składniki:
80 dag mączystych ziemniaków, sól, 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 60 ml letniego mleka, 2 małe marchewki, 35 dag mąki pszennej chlebowej, 5 dag płatków owsianych

Wykonanie:
Połowę ziemniaków obrać, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, potłuc i ostudzić. Drożdże utrzeć z mlekiem i cukrem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Marchewkę i resztę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli jest za dużo wody można ją lekko odcisnąć), wymieszać z mąką. Następnie dodać ugotowane ziemniaki, 4 dag płatków, 1,5 łyżeczki soli oraz drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto (będzie lekko lepiące). Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić i uformować bochenek. Oprószyć resztą płatków, ułożyć na blasze przykrytej pergaminem i odstawić na kolejne 15 minut. Piec 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Chleb przyszłości to oczywiście pewnego rodzaju gra słów. Bowiem każdy miłośnik domowego pieczywa może upiec własny oryginalny chleb i nazwać go właśnie w ten sposób. A jaki w rzeczywistości może być ten nasz chleb przyszłości? Możemy tylko domniemywać.

Komentarze