Tak dobrze wszystkim znane krokiety, czy to z kapustą, czy z mięsem przygotowywane na bazie naleśników z rozmaitym nadzieniem to nie jedyny rodzaj tego smacznego dania. Zrobienie takich właśnie tradycyjnych, domowych krokietów jest jednak pracochłonne. Samo usmażenie naleśników, przygotowanie nadzienia, no i jeszcze późniejsze obsmażanie krokietów wymaga nieco pracy i czasu, ale akurat na to jest prosta rada. Wystarczy przecież kupić znakomite krokiety w Nowej piekarni z Łukowa i delektować się ich wspaniałym smakiem.
Mi osobiście bardzo smakują też krokiety w nieco innej postaci, bardzo proste i szybkie do zrobienia. Polecam, zatem odkrywanie nowych odsłon tego popularnego dania i przygotowanie go w postaci krokietów ziemniaczanych.
Składniki:
1 l ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, 20 dag pikantnego żółtego sera, 20 dag gotowanej szynki bez tłuszczu, 2 średnie cebule, 2 żółtka, 2 duże łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju, sól, czarny pieprz, bułka tarta do panierowania oraz smalec lub olej do smażenia krokietów.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie zeszklić na oleju. Szynkę pokroić w małą kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do utłuczonych ziemniaków dodać zeszkloną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła, pokrojoną szynkę i starty żółty ser. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie te produkty dokładnie połączyć mieszając je drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Następnie z ciasta uformować gruby wałek, pokroić w dość cienkie plastry, po czym formować zgrabne podłużne krokiety. Panierować je w bułce tartej, po czym smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc na złoty kolor z obu stron.
Do krokietów ziemniaczanych z żółtym serem i szynką doskonale smakuje grzybowy lub pieczarkowy sos, który dodatkowo wzbogaci ich smak.
Mi osobiście bardzo smakują też krokiety w nieco innej postaci, bardzo proste i szybkie do zrobienia. Polecam, zatem odkrywanie nowych odsłon tego popularnego dania i przygotowanie go w postaci krokietów ziemniaczanych.
Składniki:
1 l ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, 20 dag pikantnego żółtego sera, 20 dag gotowanej szynki bez tłuszczu, 2 średnie cebule, 2 żółtka, 2 duże łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju, sól, czarny pieprz, bułka tarta do panierowania oraz smalec lub olej do smażenia krokietów.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie zeszklić na oleju. Szynkę pokroić w małą kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do utłuczonych ziemniaków dodać zeszkloną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła, pokrojoną szynkę i starty żółty ser. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie te produkty dokładnie połączyć mieszając je drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Następnie z ciasta uformować gruby wałek, pokroić w dość cienkie plastry, po czym formować zgrabne podłużne krokiety. Panierować je w bułce tartej, po czym smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc na złoty kolor z obu stron.
Do krokietów ziemniaczanych z żółtym serem i szynką doskonale smakuje grzybowy lub pieczarkowy sos, który dodatkowo wzbogaci ich smak.
Komentarze
Prześlij komentarz