Rożki z pieczarkami i kapustą

Rożek z pieczarką to ostatnio popularna przekąska pojawiająca się na naszych stołach. Rożek z pieczarką jest też częstym gościem na niniejszym blogu. Można odnaleźć tu przepisy na rożka z ciasta francuskiego lub z ciasta krucho – drożdżowego. Dziś prezentuję przepis na rożka z pieczarką, ale żeby nie było za nudno, dla wzbogacenia smaku i wydłużenia roboty dokładam kapustę. Przepis poniżej.

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego, 500 g pieczarek, 400 g kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, olej lub masło klarowane do smażenia, 1 jajko, siemię lniane do posypania wierzchu (według uznania)

Wykonanie:
Kapustę przepłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, odcisnąć, posiekać i przełożyć do miski.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, następnie zeszklić na oleju lub na klarowanym maśle. Do cebuli dodać dobrze umyte i posiekane pieczarki, podsmażyć do miękkości.
Gdy cebula i pieczarki będą miękkie, dodać przygotowaną kapustę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut na wolnym ogniu do połączenia składników.
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 – 14 kwadratów. Na każdy kwadrat ciasta nakładać farsz, następnie złożyć na pół w trójkąty, a brzegi zlepiać widelcem. Gotowe rożki posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać ziarnami siemienia lnianego.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rożki. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Piec około 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Rożki z pieczarkami i kapustą przypominają trochę paszteciki z kapustą, które tak samo możemy podawać do czerwonego barszczu. Ale to nie wszystko. Zamiast kapusty możemy do rożków z pieczarkami wkomponować żółty ser lub ugotowane na twardo jajko. Wybór możliwości jest zatem szeroki.

Komentarze