Rożek z pieczarką to ostatnio popularna przekąska
pojawiająca się na naszych stołach. Rożek z pieczarką jest też częstym gościem
na niniejszym blogu. Można odnaleźć tu przepisy na rożka z ciasta francuskiego
lub z ciasta krucho – drożdżowego. Dziś prezentuję przepis na rożka z
pieczarką, ale żeby nie było za nudno, dla wzbogacenia smaku i wydłużenia
roboty dokładam kapustę. Przepis poniżej.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego, 500 g pieczarek, 400 g kapusty
kiszonej, 2 cebule, 2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, olej lub masło
klarowane do smażenia, 1 jajko, siemię lniane do posypania wierzchu (według
uznania)
Wykonanie:
Kapustę przepłukać i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, odcisnąć,
posiekać i przełożyć do miski.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, następnie zeszklić na oleju lub
na klarowanym maśle. Do cebuli dodać dobrze umyte i posiekane pieczarki,
podsmażyć do miękkości.
Gdy cebula i pieczarki będą miękkie, dodać przygotowaną kapustę.
Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut na wolnym ogniu
do połączenia składników.
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 – 14 kwadratów. Na każdy kwadrat ciasta
nakładać farsz, następnie złożyć na pół w trójkąty, a brzegi zlepiać widelcem. Gotowe
rożki posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać ziarnami siemienia
lnianego.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rożki. Piekarnik
nagrzać do temperatury 200 stopni. Piec około 15 minut do uzyskania złotego
koloru.
Rożki z
pieczarkami i kapustą przypominają trochę paszteciki z kapustą, które tak samo
możemy podawać do czerwonego barszczu. Ale to nie wszystko. Zamiast kapusty
możemy do rożków z pieczarkami wkomponować żółty ser lub ugotowane na twardo
jajko. Wybór możliwości jest zatem szeroki.
Komentarze
Prześlij komentarz