Pyzy z soczewicą

Soczewica jest smacznym składnikiem wielu dań. Bardzo dobrze sprawdza się też w połączeniu z ciastem z mąki i ziemniaków. Chodzi oczywiście o pyzy z soczewicą, która wspaniale zastępuje mięso będące najczęstszym składnikiem w pyzach. Przepis na pyzy z soczewicą prezentuję poniżej.

Składniki na pyzy:
1,5 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, szczypta soli, 1 jajo
Składniki na nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy, 1 - 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz

Wykonanie:
Połowę ziemniaków umyć i gotować w mundurkach przez około 30 do 40 minut. Po ugotowaniu lekko przestudzić, obrać i dokładnie potłuc. Można to zrobić dzień wcześniej.
Surowe ziemniaki (drugą połowę) obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Aby pozbyć się nadmiaru wody, utarte ziemniaki przełożyć do sitka i przecisnąć nad miską. Następnie odlać niepotrzebną wodę, pozostawiając na dnie miski skrobia, które można wykorzystać do przygotowania ciasta.
Soczewicę zalać w ilości 1,5 szklanki wody, lekko posolić i gotować około 30 minut do miękkości. W tym czasie cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, lekko przesmażyć, doprawić solą, pieprzem oraz kminem i odstawić do ostudzenia.
Gotowane i surowe ziemniaki połączyć. Dodać obie mąki, uzyskane wcześniej skrobia, jajko i odrobinę soli. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, klei się lub rozpada, należy dodać trochę mąki.
Łyżką nabierać porcję ciasta i uformować w dłoni placek. Nałożyć na niego łyżeczkę farszu, skleić brzegi ciasta i uformować kulę. Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Pyzy wrzucić do wrzątku i gotować około 6 – 8 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać razem ze zrumienioną cebulą.

Pyzy z soczewicą to doskonały pomysł na odpoczynek od dań mięsnych. Są treściwe, a sama soczewica zdrowa i bogata w wiele cennych dla naszego organizmu składników.

Komentarze