Soczewica jest smacznym składnikiem wielu dań. Bardzo
dobrze sprawdza się też w połączeniu z ciastem z mąki i ziemniaków. Chodzi
oczywiście o pyzy z soczewicą, która wspaniale zastępuje mięso będące
najczęstszym składnikiem w pyzach. Przepis na pyzy z soczewicą prezentuję
poniżej.
Składniki na pyzy:
1,5 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej,
szczypta soli, 1 jajo
Składniki na nadzienie:
1 szklanka zielonej soczewicy, 1 - 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, sól, pieprz
Wykonanie:
Połowę ziemniaków umyć i gotować w mundurkach przez około 30 do 40 minut.
Po ugotowaniu lekko przestudzić, obrać i dokładnie potłuc. Można to zrobić
dzień wcześniej.
Surowe ziemniaki (drugą połowę) obrać i zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Aby pozbyć się nadmiaru wody, utarte ziemniaki przełożyć do sitka i
przecisnąć nad miską. Następnie odlać niepotrzebną wodę, pozostawiając na dnie
miski skrobia, które można wykorzystać do przygotowania ciasta.
Soczewicę zalać w ilości 1,5 szklanki wody, lekko posolić i gotować około
30 minut do miękkości. W tym czasie cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić
na oliwie. Następnie dodać ugotowaną soczewicę, lekko przesmażyć, doprawić
solą, pieprzem oraz kminem i odstawić do ostudzenia.
Gotowane i surowe ziemniaki połączyć. Dodać obie mąki, uzyskane wcześniej
skrobia, jajko i odrobinę soli. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt
miękkie, klei się lub rozpada, należy dodać trochę mąki.
Łyżką nabierać porcję ciasta i uformować w dłoni placek. Nałożyć na niego
łyżeczkę farszu, skleić brzegi ciasta i uformować kulę. Odłożyć na oprószoną
mąką stolnicę. Pyzy wrzucić do wrzątku i gotować około 6 – 8 minut od
wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać razem ze zrumienioną cebulą.
Pyzy z soczewicą
to doskonały pomysł na odpoczynek od dań mięsnych. Są treściwe, a sama
soczewica zdrowa i bogata w wiele cennych dla naszego organizmu składników.
Komentarze
Prześlij komentarz