Rożek z pieczarkami nie raz gościł już na tym blogu. Ta znakomita wytrawna przekąska zasługuje jednak na to, aby jeszcze raz o niej przypomnieć. Dzisiaj przepis na zrobienie drożdżowego rożka z pieczarkami z dodatkiem żółtego sera.
Składniki:
35 dag mąki pszennej typ 550, 15 dag mąki pszennej razowej typ 2000, 230 ml ciepłej wody, 2,5 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 1 i ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru.
Składniki na nadzienie:
40 dag pieczarek, 10 dag startego żółtego sera, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier, a następnie lekko wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłej wody, sól oraz oliwę, a na koniec drożdżowy rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie elastyczne. Następnie przykryć je lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przyrządzić farsz. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać, po czym zeszklić na maśle. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i dusić jeszcze przez około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Przestudzone pieczarki połączyć z startym żółtym serem.
Drożdżowe ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na cienki kwadrat i podzielić na kilka mniejszych równej wielkości kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć porcję nadzienia a następnie złożyć w trójkąt, a brzegi starannie zlepić palcami. Każdy uformowany rożek z pieczarkami kolejno układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić w cieple na 30 minut. W miseczce rozmącić jajko i przed pieczeniem posmarować nim wierzch każdego rożka z pieczarkami. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Świeży drożdżowy rożek z pieczarkami z pewnością pokona czasem dopadającego nas „małego głoda”.
Składniki:
35 dag mąki pszennej typ 550, 15 dag mąki pszennej razowej typ 2000, 230 ml ciepłej wody, 2,5 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 łyżki oliwy, 1 i ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru.
Składniki na nadzienie:
40 dag pieczarek, 10 dag startego żółtego sera, 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, czarny pieprz.
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier, a następnie lekko wymieszać. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę ciepłej wody, sól oraz oliwę, a na koniec drożdżowy rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie elastyczne. Następnie przykryć je lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przyrządzić farsz. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać, po czym zeszklić na maśle. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i dusić jeszcze przez około 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Przestudzone pieczarki połączyć z startym żółtym serem.
Drożdżowe ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na cienki kwadrat i podzielić na kilka mniejszych równej wielkości kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć porcję nadzienia a następnie złożyć w trójkąt, a brzegi starannie zlepić palcami. Każdy uformowany rożek z pieczarkami kolejno układać na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić w cieple na 30 minut. W miseczce rozmącić jajko i przed pieczeniem posmarować nim wierzch każdego rożka z pieczarkami. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Świeży drożdżowy rożek z pieczarkami z pewnością pokona czasem dopadającego nas „małego głoda”.
Komentarze
Prześlij komentarz