Tak jak osławione cukierki krówki mają kilka odmian,
tak też ciasto krówka doczekało się wielu różnych wersji. Nawet na niniejszym
blogu można odnaleźć kilka różnych przepisów na to ciasto. Poniżej prezentuję
kolejny z nich i nie jest to koniec historii o krówce, bo cukiernicy wciąż
wymyślają nowe słodkie arcydzieła.
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki mąki, 1 budyń w proszku o smaku toffi bez cukru, 3/4
szklanki cukru, 4 jaja, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki kakao,
szczypta soli
Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę śmietankową:
350 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie fixu do
śmietany
Składniki na dekorację:
1/2 puszki masy kajmakowej, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i
ubić sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia, budyniem i kakao, dodać do piany. Blaszkę o wymiarach około 23 x 23
cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią przygotowane ciasto. Piec w
temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić na
dwa blaty.
Przygotować poncz. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier,
wymieszać i ostudzić.
Przygotować masę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod
koniec ubijania dodać fix i cukier puder.
Dolny blat biszkopta nasączyć ponczem, wyłożyć na niego masę śmietankową,
równo rozsmarować, następnie przykryć drugim, górnym blatem. Puszkę z masą
kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą, tak aby poziom wody kończył
się w połowie puszki. Masę podgrzać. Gdy będzie płynna wyłożyć ją na wierzch
górnego biszkopta. Równo rozsmarować i posypać orzechami. Tak przygotowane
ciasto włożyć na 3 godziny do lodówki. Serwować na zimno.
Delikatny
biszkopt, słodka i wyśmienita rozkosz rozpływająca się w ustach. Jednym słowem
– krówka. Niezależnie, z którego przepisu zostanie wykonana, chwila relaksu
gwarantowana.
Komentarze
Prześlij komentarz