Po prostu krówka

Tak jak osławione cukierki krówki mają kilka odmian, tak też ciasto krówka doczekało się wielu różnych wersji. Nawet na niniejszym blogu można odnaleźć kilka różnych przepisów na to ciasto. Poniżej prezentuję kolejny z nich i nie jest to koniec historii o krówce, bo cukiernicy wciąż wymyślają nowe słodkie arcydzieła.

Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki mąki, 1 budyń w proszku o smaku toffi bez cukru, 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki kakao, szczypta soli
Składniki na poncz:
1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę śmietankową:
350 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie fixu do śmietany
Składniki na dekorację:
1/2 puszki masy kajmakowej, 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao, dodać do piany. Blaszkę o wymiarach około 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią przygotowane ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Przygotować poncz. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier, wymieszać i ostudzić.
Przygotować masę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać fix i cukier puder.
Dolny blat biszkopta nasączyć ponczem, wyłożyć na niego masę śmietankową, równo rozsmarować, następnie przykryć drugim, górnym blatem. Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą, tak aby poziom wody kończył się w połowie puszki. Masę podgrzać. Gdy będzie płynna wyłożyć ją na wierzch górnego biszkopta. Równo rozsmarować i posypać orzechami. Tak przygotowane ciasto włożyć na 3 godziny do lodówki. Serwować na zimno.

Delikatny biszkopt, słodka i wyśmienita rozkosz rozpływająca się w ustach. Jednym słowem – krówka. Niezależnie, z którego przepisu zostanie wykonana, chwila relaksu gwarantowana.

Komentarze