Pierogi z kaszą, czyli smaczny i treściwy obiad

Ktoś kiedyś powiedział, że oprócz madame Curie – Skłodowskiej, pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości. Dla nas samych na pewno, gdyż trudno sobie wyobrazić nasze obiadowe menu bez tej potrawy. Od lat trwa też rywalizacja o miano najlepszej odmiany. Pierogi ruskie, z kapustą, a może pierogi z kaszą, może z owocami? Rywalizacja niech trwa dalej, poniżej zaś prezentuję przepis na pierogi z kaszą gryczaną, które możemy podać na dwa sposoby.

Składniki na ciasto:
350 g mąki, sól, 1 jajko, około 1/2 szklanki wody
Składniki na farsz:
250 g kaszy gryczanej, 200 g twarogu, 50 g wędzonego boczku, 1 cebula, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki masła

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. W środku kopczyka zrobić wgłębienie, wbić jajko i wlać wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przebraną i opłukaną kaszę zalać 0,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Następnie kaszę ostudzić i wymieszać ze zmielonym twarogiem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę obrać, posiekać, dodać do boczku, usmażyć na szklisto, połączyć z kaszą i twarogiem. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć krążki. Na środek krążków nakładać po łyżce farszu. Zlepiać pierogi, mocno zaciskając brzegi. Pierogi wrzucać partiami do lekko osolonej wrzącej wody. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 – 4 minuty po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć.
Pierogi możemy podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem lub polać dwoma łyżkami roztopionego masła i zapiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.

Pierogi z kaszą i twarogiem smakują wyśmienicie. Dla odmiany można wypróbować też przepis na pierogi z kaszą jęczmienną, który jest dostępny na niniejszym blogu.

Komentarze