Ktoś kiedyś powiedział, że oprócz madame Curie –
Skłodowskiej, pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości. Dla nas
samych na pewno, gdyż trudno sobie wyobrazić nasze obiadowe menu bez tej
potrawy. Od lat trwa też rywalizacja o miano najlepszej odmiany. Pierogi
ruskie, z kapustą, a może pierogi z kaszą, może z owocami? Rywalizacja niech
trwa dalej, poniżej zaś prezentuję przepis na pierogi z kaszą gryczaną, które
możemy podać na dwa sposoby.
Składniki na ciasto:
350 g mąki, sól, 1 jajko, około 1/2 szklanki wody
Składniki na farsz:
250 g kaszy gryczanej, 200 g twarogu, 50 g wędzonego boczku, 1 cebula,
sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki masła
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. W środku kopczyka zrobić
wgłębienie, wbić jajko i wlać wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto,
przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przebraną i opłukaną kaszę zalać 0,5 litra wody, doprowadzić
do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie płyn. Następnie kaszę
ostudzić i wymieszać ze zmielonym twarogiem. Boczek pokroić w kostkę i
zrumienić na patelni. Cebulę obrać, posiekać, dodać do boczku, usmażyć na
szklisto, połączyć z kaszą i twarogiem. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć krążki. Na środek krążków nakładać po
łyżce farszu. Zlepiać pierogi, mocno zaciskając brzegi. Pierogi wrzucać
partiami do lekko osolonej wrzącej wody. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i
gotować 3 – 4 minuty po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć.
Pierogi możemy podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem lub polać dwoma
łyżkami roztopionego masła i zapiec na rumiano w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni przez około 10 minut.
Pierogi z kaszą
i twarogiem smakują wyśmienicie. Dla odmiany można wypróbować też przepis na
pierogi z kaszą jęczmienną, który jest dostępny na niniejszym blogu.
Komentarze
Prześlij komentarz