Małe pączki z budyniem

Pączki z budyniem zaliczane są do najpopularniejszych przedstawicieli całej pączkowej familii. Nic dziwnego, gdyż delikatny smak budyniu, idealnie komponuje się z charakterystycznym drożdżowym ciastem. Pączki z budyniem można ozdobić cukrem pudrem, polać polewą kakaową lub czekoladową. Można też zmienić nieco kształt i pokusić się o przygotowanie ich w wersji pomniejszonej. Taki właśnie przepis na małe pączki z budyniem prezentuję poniżej.

Składniki na pączki:
230 g mąki pszennej, 24 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 żółtka, 30 g masła, 100 ml mleka, szczypta soli
Składniki na nadzienie budyniowe:
200 ml mleka, 1/2 opakowania budyniu waniliowego słodzonego
Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania pączków

Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, i lekko rozetrzeć do powstania płynnej konsystencji. Następnie dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Składniki ciasta krótko wyrabiać, aby powstała jednolita konsystencja. Stolnicę obsypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i lekko je obtoczyć w wysypanej mące. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 centymetra. Za pomocą kieliszka wykrawać krążki i odstawić je na 60 minut do wyrośnięcia. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć po kilka sztuk przez około dwie minuty z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowy ręcznik do odtłuszczenia.
Przygotować nadzienie. Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Przykryć i odstawić do przestudzenia. Wystudzony budyń nakładać do szprycy i nadziewać lekko przestudzone pączki. Na koniec obtoczyć lub posypać cukrem pudrem.

Z podanego wyżej przepisu powinno wyjść około 46 pączków. Wydawać się może, że to duża porcja, ale dla wielbicieli pączków z budyniem nie jest to wcale wielki problem.

Komentarze