Pączki z budyniem zaliczane są do najpopularniejszych
przedstawicieli całej pączkowej familii. Nic dziwnego, gdyż delikatny smak
budyniu, idealnie komponuje się z charakterystycznym drożdżowym ciastem. Pączki
z budyniem można ozdobić cukrem pudrem, polać polewą kakaową lub czekoladową. Można
też zmienić nieco kształt i pokusić się o przygotowanie ich w wersji
pomniejszonej. Taki właśnie przepis na małe pączki z budyniem prezentuję poniżej.
Składniki na pączki:
230 g mąki pszennej, 24 g świeżych drożdży, 20 g cukru, 1/2 łyżeczki
cukru waniliowego, 3 żółtka, 30 g masła, 100 ml mleka, szczypta soli
Składniki na nadzienie budyniowe:
200 ml mleka, 1/2 opakowania budyniu waniliowego słodzonego
Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania pączków
Wykonanie:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, i lekko rozetrzeć do powstania
płynnej konsystencji. Następnie dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka,
ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Składniki ciasta krótko
wyrabiać, aby powstała jednolita konsystencja. Stolnicę obsypać mąką, wyłożyć
na nią ciasto i lekko je obtoczyć w wysypanej mące. Ciasto rozwałkować na
grubość około 1 centymetra. Za pomocą kieliszka wykrawać krążki i odstawić je
na 60 minut do wyrośnięcia. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć po kilka
sztuk przez około dwie minuty z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i
układać na papierowy ręcznik do odtłuszczenia.
Przygotować nadzienie. Z podanych składników ugotować gęsty budyń.
Przykryć i odstawić do przestudzenia. Wystudzony budyń nakładać do szprycy i
nadziewać lekko przestudzone pączki. Na koniec obtoczyć lub posypać cukrem
pudrem.
Z podanego wyżej
przepisu powinno wyjść około 46 pączków. Wydawać się może, że to duża porcja,
ale dla wielbicieli pączków z budyniem nie jest to wcale wielki problem.
Komentarze
Prześlij komentarz