Kasza na pierogi

Z ziaren zbóż podczas procesu mielenia otrzymujemy różne rodzaje mąki, na ten temat wielokrotnie pisano już na tym blogu i zapewne jeszcze nie raz będzie. Z ziaren zbóż produkuje się również kasze, które ostatnio wróciły do mody. Są częstym i jakże wartościowym dodatkiem do dań obiadowych. Można je także wykorzystać do przygotowania smacznych pierogów z kaszą.
Jęczmienna, gryczana, pęczak, a może perłowa, która z nich będzie najlepsza, jako nadzienie naszych pierogów z kaszą? Zapraszam na krótki przegląd najpopularniejszych kasz, być może nieco ułatwi to nam wybór.
Jak już wspomniałam kasze produkuje się z ziaren zbóż, które najpierw są oczyszczane i sortowane według wielkości, następnie pozbawiane są okrywy nasiennej. Zależnie od rodzaju kaszy, jaką chce się otrzymać ziarna poddaje się odpowiedniej obróbce. Mogą one pozostać całe lub też kroi się je, łamie, praży czy poleruje. Podobnie, jak w przypadku mąki tak i kasze im mniej są oczyszczane i rozdrabniane tym są bogatsze w odżywcze składniki.
Najbardziej popularna jest chyba kasza jęczmienna, która może być pęczak, z częściowo obłuskanych całych ziaren, może to też być kasza perłowa z pociętych i wypolerowanych ziaren pęczaku. Często używana kasza jęczmienna, gruba, średnia i drobna, to kasza łamana z pokrojonego i słabo oszlifowanego ziarna z resztkami okrywy. Te rodzaje kasz jęczmiennych są doskonałym nadzieniem pierogów z kaszą.
Drugą z najbardziej popularnych przedstawicieli kasz jest gryczana palona o czerwono-brązowym kolorze, intensywnym aromacie i charakterystycznym smaku. Powstaje ona z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Może też być niepalona kasza gryczana o kremowym kolorze, oraz drobniejsza kasza krakowska, delikatna powstała z nieprażonego, łamanego ziarna gryki. Kasza gryczana uchodzi za jedną z najzdrowszych, jest, zatem znakomita na pierogi z kaszą.
Nie ograniczajmy się jedynie do jednego rodzaju kaszy, warto przygotowując nadzienie pierogów z kaszą wypróbować każdą z nich. Doskonałym pomysłem jest też połączenie kilku spośród nich do zrobienia mieszanych pierogów z kaszą, zarówno jęczmienną, jak i gryczaną.

Komentarze