Chleby na wagę

Pieczywo na wagę to ostatnio popularna forma sprzedaży naszego codziennego pożywienia. W niektórych sklepach, na targowiskach, dożynkach oraz na różnych pokazach, możemy zauważyć bochenki chleba sprzedawane prosto z blaszki lub z odpowiednio przystrojonych tac i koszyków. Takie chleby posiadają różne kształty, począwszy od mniejszych bochenków z tradycyjnych foremek aż do dużych bochnów, niekiedy z ozdobioną w różne wzory skórką.
Chleb z blaszki kupowany na wagę, zwłaszcza od małych gospodarstw, to duża szansa na skosztowanie prawdziwego wiejskiego chleba bez dodatku polepszaczy. Chleby sprzedawane na wagę to możliwość poznania wielu regionalnych i ciekawych odmian chleba. Chleby na wagę związane z jakimś regionem oraz jego tradycją, powstają na podstawie różnych receptur, nierzadko tych mniej znanych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Chleb na wagę możemy również zakupić w dobrych piekarniach, które starają się, aby sprzedawane pieczywo było najwyższej jakości. W tym przypadku również można odnaleźć kilka ciekawych odmian począwszy od zastosowania różnych składników, czyli mąk, zakwasów, nasion, a skończywszy na niekiedy dość oryginalnych nazwach. Z takich bardziej popularnych można wymienić chleb kanapkowy na wagę, chleb orkiszowy na wagę, wieloziarnisty, często razowy i wiele innych odmian w zależności od oferty danej piekarni.
Chleby na wagę posiadają jeszcze inną zaletę. W ostatnich latach można zaobserwować przykry trend dotyczący marnowania jedzenia. Dotyczy to często pieczywa. Kupujemy go za dużo, nie zastanawiając się czy zdołamy go spożyć do ostatniego kawałka. Jeżeli mamy taką możliwość kupujmy mniejsze bochenki lub pokuśmy się o zakup dowolnego chleba kanapkowego na wagę. Możemy taki zakup dostosować do własnych potrzeb, oraz do ilości osób w domu. Korzystajmy więc czasem z oferty chleba na wagę, poznając przy okazji nowe smaki i nie marnujmy kupowanego w nadmiarze pieczywa.

Komentarze