Pieczywo na wagę to ostatnio popularna forma sprzedaży
naszego codziennego pożywienia. W niektórych sklepach, na targowiskach,
dożynkach oraz na różnych pokazach, możemy zauważyć bochenki chleba sprzedawane
prosto z blaszki lub z odpowiednio przystrojonych tac i koszyków. Takie
chleby posiadają różne kształty, począwszy od mniejszych bochenków z tradycyjnych
foremek aż do dużych bochnów, niekiedy z ozdobioną w różne wzory skórką.
Chleb z blaszki kupowany na wagę, zwłaszcza od małych
gospodarstw, to duża szansa na skosztowanie prawdziwego wiejskiego chleba bez
dodatku polepszaczy. Chleby sprzedawane na wagę to możliwość poznania wielu regionalnych
i ciekawych odmian chleba. Chleby na wagę związane z jakimś regionem oraz jego
tradycją, powstają na podstawie różnych receptur, nierzadko tych mniej znanych,
przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Chleb na wagę możemy również zakupić w
dobrych piekarniach, które starają się, aby sprzedawane pieczywo było
najwyższej jakości. W tym przypadku również można odnaleźć kilka ciekawych
odmian począwszy od zastosowania różnych składników, czyli mąk, zakwasów,
nasion, a skończywszy na niekiedy dość oryginalnych nazwach. Z takich bardziej
popularnych można wymienić chleb kanapkowy na wagę, chleb orkiszowy na wagę,
wieloziarnisty, często razowy i wiele innych odmian w zależności od oferty danej
piekarni.
Chleby na wagę
posiadają jeszcze inną zaletę. W ostatnich latach można zaobserwować przykry
trend dotyczący marnowania jedzenia. Dotyczy to często pieczywa. Kupujemy go za
dużo, nie zastanawiając się czy zdołamy go spożyć do ostatniego kawałka. Jeżeli
mamy taką możliwość kupujmy mniejsze bochenki lub pokuśmy się o zakup dowolnego
chleba kanapkowego na wagę. Możemy taki zakup dostosować do własnych potrzeb,
oraz do ilości osób w domu. Korzystajmy więc czasem z oferty chleba na wagę,
poznając przy okazji nowe smaki i nie marnujmy kupowanego w nadmiarze pieczywa.
Komentarze
Prześlij komentarz