Czekoladowy blok to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Wielu z nas pamięta czasy, kiedy czekolada nie była tak łatwo dostępna jak dzisiaj. Mama nieraz chcąc przygotować nam niespodziankę robiła pyszny deser na zimno, jakim był czekoladowy blok z bakaliami. Robiła przysmak podczas naszej nieobecności, a po naszym powrocie częstowała nas pysznym słodkim czekoladowym blokiem. Ten wspaniały smak i radość, jaką nam sprawiał wspominam nieraz, dlatego też niekiedy sama go robię. Zachęcam wszystkich do skorzystania z poniższego, jakże prostego przepisu i zrobienia komuś pysznej słodkiej niespodzianki w postaci czekoladowego bloku z bakaliami.
Składniki:
½ ½ szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 masło lub margaryna, 2 łyżki kakao, 400 g mleka w proszku, 2 małe paczki herbatników, około 200 g dowolnych bakalii(rodzynki, orzechy).
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, dodać cukier zwykły, cukier waniliowy, masło oraz kakao. Wszystkie składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty, po czym odstawić. Do wrzącej masy wsypać mleko w proszku, po czym starannie wymieszać można użyć w tym celu miksera. Następnie wsypać rodzynki, wcześniej posiekane orzechy i migdały oraz pokruszone herbatniki. Ponownie starannie wymieszać masę na blok i przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem pergaminowym lub z otwieranymi bokami. Tak przygotowany czekoladowo-bakaliowy blok włożyć do lodówki na kilka godzin do wytężenia. Po tym czasie delikatnie wyjąć deser z foremki a następnie przełożyć na tackę.
Obecnie, kiedy robię czekoladowy blok dodaję różne bakalie, czy suszone owoce, co pozwala mi odkrywać nowy nieco inny smak bloku. Zawsze jednak z nostalgią wspominam jego dawny smak zapamiętany z dzieciństwa
Składniki:
½ ½ szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 masło lub margaryna, 2 łyżki kakao, 400 g mleka w proszku, 2 małe paczki herbatników, około 200 g dowolnych bakalii(rodzynki, orzechy).
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, dodać cukier zwykły, cukier waniliowy, masło oraz kakao. Wszystkie składniki wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty, po czym odstawić. Do wrzącej masy wsypać mleko w proszku, po czym starannie wymieszać można użyć w tym celu miksera. Następnie wsypać rodzynki, wcześniej posiekane orzechy i migdały oraz pokruszone herbatniki. Ponownie starannie wymieszać masę na blok i przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem pergaminowym lub z otwieranymi bokami. Tak przygotowany czekoladowo-bakaliowy blok włożyć do lodówki na kilka godzin do wytężenia. Po tym czasie delikatnie wyjąć deser z foremki a następnie przełożyć na tackę.
Obecnie, kiedy robię czekoladowy blok dodaję różne bakalie, czy suszone owoce, co pozwala mi odkrywać nowy nieco inny smak bloku. Zawsze jednak z nostalgią wspominam jego dawny smak zapamiętany z dzieciństwa
Komentarze
Prześlij komentarz