Domowe pieczenie chleba staje się ostatnio coraz bardziej popularne. Coraz częściej też domowi „piekarze” chcąc uatrakcyjnić swoje wypieki eksperymentują z najróżniejszymi dodatkami do pieczywa. Coraz to inne dodatki i zioła, czy przyprawy używane do pieczenia chleba pozwalają odkrywać coraz to inne smaki pieczywa. Potrafią nawet najprostszy i najzwyklejszy bochenek chleba zamienić w niepowtarzalny wypiek.
Warto urozmaicać pieczywo wonnymi ziołami i niezwykle aromatycznymi przyprawami, by wzbogacać jego walory smakowe i zapachowe. Dobrze jest jednak przed pieczeniem chleba zasięgnąć nieco informacji o konkretnych ziołach i przyprawach. Niektóre z nich lepiej, bowiem sprawdzają się, jako dodatek do pieczenia chleba na zakwasie, chleba żytniego, a jeszcze inne do pieczenia bardziej słodkich typów pieczywa.
Do chleba na zakwasie dodaje się na przykład przyprawę anyż, niezwykle wonną bazylię, czy też bardzo popularny kminek. Chleb z kminkiem pieczony na zakwasie znacznie zyskuje na smaku, ale i na aromacie. Często też spotykamy żytni chleb z kminkiem, który doskonale komponuje się z tym rodzajem pieczywa. Chleb znacząco zyskuje na wyrazistości smaku, jeżeli dodamy do niego czosnek. Dosyć popularną przyprawą do chleba na zakwasie jest rozmaryn, który doskonale komponuje się także z chlebem czosnkowym, cebulowym, czy chlebem z kminkiem. Łagodnym ziołem też dodawanym do chleba jest delikatna w smaku szałwia, czy też czarnóżka.
Nie sposób wymienić wszystkich aromatycznych przypraw i ziół, które tak znakomicie podkreślają smak chleba. Kminek jest chyba jedną z najbardziej nam znanych i lubianych pośród nich. Znamy i lubimy nie tylko smak chleba z kminkiem, ale także bagietek, bułek, czy paluszków. Kminek ma zastosowanie do pieczenia chleba na zakwasie, chleba żytniego, ale też i chleba pszennego. Nasion kminku używa się już podczas wyrabiania ciasta chlebowego, ale też i do posypywania wierzchu bochenka chleba z kminkiem. Odkrywajmy, zatem jeszcze nam nieznane rodzaje pieczywa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, choć akurat smak i aromat chleba z kminkiem jest większości z nas dobrze już znany.
Warto urozmaicać pieczywo wonnymi ziołami i niezwykle aromatycznymi przyprawami, by wzbogacać jego walory smakowe i zapachowe. Dobrze jest jednak przed pieczeniem chleba zasięgnąć nieco informacji o konkretnych ziołach i przyprawach. Niektóre z nich lepiej, bowiem sprawdzają się, jako dodatek do pieczenia chleba na zakwasie, chleba żytniego, a jeszcze inne do pieczenia bardziej słodkich typów pieczywa.
Do chleba na zakwasie dodaje się na przykład przyprawę anyż, niezwykle wonną bazylię, czy też bardzo popularny kminek. Chleb z kminkiem pieczony na zakwasie znacznie zyskuje na smaku, ale i na aromacie. Często też spotykamy żytni chleb z kminkiem, który doskonale komponuje się z tym rodzajem pieczywa. Chleb znacząco zyskuje na wyrazistości smaku, jeżeli dodamy do niego czosnek. Dosyć popularną przyprawą do chleba na zakwasie jest rozmaryn, który doskonale komponuje się także z chlebem czosnkowym, cebulowym, czy chlebem z kminkiem. Łagodnym ziołem też dodawanym do chleba jest delikatna w smaku szałwia, czy też czarnóżka.
Nie sposób wymienić wszystkich aromatycznych przypraw i ziół, które tak znakomicie podkreślają smak chleba. Kminek jest chyba jedną z najbardziej nam znanych i lubianych pośród nich. Znamy i lubimy nie tylko smak chleba z kminkiem, ale także bagietek, bułek, czy paluszków. Kminek ma zastosowanie do pieczenia chleba na zakwasie, chleba żytniego, ale też i chleba pszennego. Nasion kminku używa się już podczas wyrabiania ciasta chlebowego, ale też i do posypywania wierzchu bochenka chleba z kminkiem. Odkrywajmy, zatem jeszcze nam nieznane rodzaje pieczywa z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, choć akurat smak i aromat chleba z kminkiem jest większości z nas dobrze już znany.
Komentarze
Prześlij komentarz