Receptura na żytni chleb z kminkiem

Kminek znany już od czasów starożytnych ma szerokie zastosowanie w kuchni prawie całego świata. Kminek ma charakterystyczny smak i silny aromat. Występuje w postaci nasion lub zmielony. Używany, jako przyprawa do fasoli, kapusty, czy mięs. Znalazł również swoje zastosowanie, jako dodatek do pieczenia bądź posypywania pieczywa. Przykładem jest żytni chleb z kminkiem na zakwasie, którego receptura poniżej
Składniki:
500 g mąki żytniej typ 720, 250 g aktywnego zakwasu żytniego, 800 ml ciepłej wody, 4 łyżeczki soli, 1 łyżka kminku.
Wykonanie chleba z kminkiem:
Do dużej miski przesiać mąkę a następnie wsypać kminek oraz sól. W środku zrobić wgłębienie, w które wlać aktywny zakwas. Mieszając stopniowo wlewać gorącą wodę. Odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając do całkowitego połączenia składników. Tak powstałe ciasto chlebowe krótko zagnieść ręką, po czym odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Przygotować blachę wykładając ją papierem, bądź smarując tłuszczem. Na blachę wylać ciasto chlebowe tak, by sięgało połowy wysokości blachy. Ciasto będzie jeszcze wyrastało, więc w ten sposób należy zadbać, by nie wykipiało. Odstawić blachę z chlebem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 6 godzin. Czas wyrastania chleba zależeć będzie od aktywności zakwasu oraz temperatury pomieszczenia. Im zakwas będzie aktywniejszy, a temperatura wyższa chleb z kminkiem szybciej wyrośnie i będzie gotowy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba z kminkiem należy jeszcze spryskać wodą oraz dodatkowo posypać odrobiną kminku. Blachę z chlebem wstawić na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do temperatury 240 stopni Celsjusza i tak piec około 5 minut. Na dolną, zaś półkę wstawić drugą blachę wypełnioną wodą, do naparowania piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze 45 minut. Gotowy chleb z kminkiem wyjąć na kratkę kuchenną do odparowania i przestudzenia.
Upieczenie żytniego chleba z kminkiem na zakwasie to być może czasochłonne zajęcie jednak chleb taki bardzo długo zachowa swoją świeżość.

Komentarze