Co smacznego dzisiaj przygotować? Pytanie to często zadajemy sobie, kiedy brakuje nam pomysłu na zrobienie obiadu. Proste i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim bardzo smaczne pyzy ziemniaczane z mięsem to według mnie niezły pomysł na pyszny obiad.
Składniki:
6 dużych ziemniaków około 0,5 kg oraz 1 łyżeczka soli do ich ugotowania, 20 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko.
Składniki na farsz:
250 g mielonego mięsa, 1 mała cebula, smalec lub olej do podsmażenia, sól, pieprz do smaku.
Składniki do gotowania:
3,5 l wody, 1łyżeczka oleju, 1 łyżeczka soli, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przyprawić mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelnię dać według uznania tłuszczu, wsypać cebulkę, lekko ją zeszklić, następnie wsypać mielone mięso. Na wolnym ogniu usmażyć mięso z cebulką, można także wycisnąć ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach lub przez specjalną praskę. Do przetartych ziemniaków dodać całe jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Dłonią dokładnie wyrobić jednolitą masę ziemniaczaną, a następnie uformować kulki wielkości mandarynki. Z każdej spłaszczyć dłonią placuszek. Na każdy nałożyć porcyjkę farszu z mięsa. Zlepić palcami tworząc dłonią kolisty kształt. Pyzy ziemniaczane z mięsem układać na tacy lekko posypanej mąką. Zagotować wodę i dodać składniki do gotowania. Wrzucać do wrzącej wody a po wypłynięciu pyzów ziemniaczanych z mięsem gotować jeszcze przez 8 minut na małym ogniu. Ugotowane pyzy ziemniaczane z mięsem wyjmować łyżką cedzakową na talerze, a następnie polewać roztopionym masłem lub cebulką podsmażoną na maśle.
Do pyzów ziemniaczanych z mięsem można też przygotować lub kupić sałatkę, czy surówkę, z którą będą smakowały jeszcze lepiej.
Składniki:
6 dużych ziemniaków około 0,5 kg oraz 1 łyżeczka soli do ich ugotowania, 20 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko.
Składniki na farsz:
250 g mielonego mięsa, 1 mała cebula, smalec lub olej do podsmażenia, sól, pieprz do smaku.
Składniki do gotowania:
3,5 l wody, 1łyżeczka oleju, 1 łyżeczka soli, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przyprawić mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, na patelnię dać według uznania tłuszczu, wsypać cebulkę, lekko ją zeszklić, następnie wsypać mielone mięso. Na wolnym ogniu usmażyć mięso z cebulką, można także wycisnąć ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach lub przez specjalną praskę. Do przetartych ziemniaków dodać całe jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Dłonią dokładnie wyrobić jednolitą masę ziemniaczaną, a następnie uformować kulki wielkości mandarynki. Z każdej spłaszczyć dłonią placuszek. Na każdy nałożyć porcyjkę farszu z mięsa. Zlepić palcami tworząc dłonią kolisty kształt. Pyzy ziemniaczane z mięsem układać na tacy lekko posypanej mąką. Zagotować wodę i dodać składniki do gotowania. Wrzucać do wrzącej wody a po wypłynięciu pyzów ziemniaczanych z mięsem gotować jeszcze przez 8 minut na małym ogniu. Ugotowane pyzy ziemniaczane z mięsem wyjmować łyżką cedzakową na talerze, a następnie polewać roztopionym masłem lub cebulką podsmażoną na maśle.
Do pyzów ziemniaczanych z mięsem można też przygotować lub kupić sałatkę, czy surówkę, z którą będą smakowały jeszcze lepiej.
Komentarze
Prześlij komentarz