Pyzy ziemniaczane z
mięsem są nazywane różnie. Naprzemiennie możemy spotkać nazwę pyzy lub kołtuny.
Ja wolę pozostać przy pyzach. Niektórzy twierdzą, że to są typowe zapychacze.
Owszem, ale po pewnym czasie. Wszystko zależy jak świeży jest ziemniak. O tym
możemy znaleźć mnóstwo informacji, jeżeli kogoś to interesuje. Wiadomo, że
dodatkowym czynnikiem, który dodaje nam boczków, jest pyszny sosik. Poniżej
zamieszczam przepis i składniki na pyzy ziemniaczane z mięsem.
Składniki:
- 3 kg ziemniaków (jest to najmniejsza ilość ziemniaków,
jaką można użyć w tym przepisie);
- 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego ( jeżeli chcemy to
możemy pomieszać z wołowym albo użyć same wołowe);
- jedna duża cebula;
- jeden ząbek czosnku;
- sól;
- pieprz;
- świeży rozmaryn;
Przejdźmy do przygotowania. Należy ugotować około połowy
ziemniaków, tak żeby były z łupiną, dzień wcześniej wieczorem. Kolejnego dnia
obieramy ziemniaki i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki, które nam pozostaną,
po obraniu przepuszczamy przez maszynkę bezpośrednio na sito, pod które
podkładamy tylko miskę. Pamiętajmy, że praktycznie od razu będzie odciekał z
ziemniaków płyn. Kiedy mamy już starte ziemniaki, to naszą masę ziemniaczaną
dodatkowo wyciskamy przez gazę, żeby usunąć z ziemniaków jak najwięcej wody. Po
około kwadransie na dnie miski osiądzie nam skrobia, którą dodajemy do
ziemniaków przygotowanych na pyzy. Pamiętajmy, żeby za każdym razem, kiedy
będziemy robić pyzy ziemniaczane z mięsem, sprawdzić ilość skrobi, która
powstanie nam z ziemniaków, żeby wiedzieć czy powinniśmy dodawać dodatkowo mąkę
ziemniaczaną lub zwykłą, jeżeli ziemniaczanej nam zabraknie. Nie wszystkie
ziemniaki posiadają taki sam procent skrobi. Jak już nasze surowe ziemniaki są
starte oraz odciśnięte, skrobię, którą odzyskaliśmy z ziemniaków tartych oraz
przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane. Teraz musimy dobrze wyrobić
ciasto ziemniaczane dodając nieco soli. Odłóżmy niewielką porcję zmielonego
mięsa, które przyda się później. Następnym krokiem jest smażenie na patelni,
drobno pokrojonej cebuli oraz czosnku na niewielkiej ilości oleju. Na koniec
trzeba dodać drobno pokrojony rozmaryn. Potem odkładamy część zeszklonej cebuli
do wolnej miski. Mięso mielone, które nam pozostanie, doprawiamy solą,
pieprzem, zeszkloną cebulą i to wszystko dobrze mieszamy. Odłożoną porcję
mielonego mięsa wkładamy na patelnię i to smażymy do momentu, kiedy się
zarumieni. Potem dodajemy pod koniec zeszkloną cebulkę z miski. Będziemy to
mieć, żeby polać pyzy. Bierzemy teraz z wyrobionego ciasta ziemniaczanego
niewielką część, rozklepujemy na dłoni, kładziemy porcję mięsa, łączymy to i
formujemy podłużną pyzę. Możemy zrobić próbę z jedną pyzą. Możemy ją ugotować
samą w osolonym wrzątku. Tym samym sprawdzimy, jak zachowuje się po ugotowaniu.
Czy się nam to nie rozpada, czy nie jest zbyt miękka, rozlazła oraz czy mięso
jest tam, gdzie powinno być, tj. w środku. Może tak być, że musimy dosypać do
ciasta mąki ziemniaczanej. Lepiej upewnić się i sprawdzić to znacznie
wcześniej. Teraz musimy ugotować resztę, w zależności od wielkości. Kiedy
będziemy wrzucać pyzy powinniśmy mieć rozkręcony maksymalnie gaz, a kiedy tylko
zaczną się gotować, przykręcamy go i gotujemy powoli od wypłynięcia, czyli
około kwadrans. Powrzucane stopniowo pyzy, nie należy od razu mieszać w garnku.
Również nie wrzucajmy wszystkich razem, a to z tego powodu, że woda powinna
cały czas się gotować. Jeżeli nie, to pozostawmy zrobioną pyzę na talerzu i
włożymy ją za chwilę.
I oto cały przepis. Pyzy ziemniaczane z mięsem możemy podawać
gorące, z wcześniej przysmażonym mięsem z cebulą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz