Przepis na szybki chleb z kminkiem.



  Pieczenie własnego chleba przynosi zawsze jakąś radość i uczucie dumy. Oczywiście, że pieczywo możemy kupować w piekarniach i sklepach, jest ich na prawdę dużo. Również zachęcam do takiej odskoczni, żeby samemu upiec chleb. Dziś chce wam zaproponować chleb z kminkiem oraz dodatkiem, jakim są zioła prowansalskie. Przepis nie jest trudny, wykonanie jest szybkie a efekt smaczny. Chleb, dlatego jest smaczny, ponieważ jest pulchny w środku oraz ma bardzo chrupiącą skórkę. Tradycyjnie składniki oraz przepis zamieszczam na dole. Można zrobić z tych proporcji jeden normalny chleb lub dwa mniejsze chlebki.
Składniki:
- 50 dag mąki - typ 650;
- 10 dag mąki razowej - typ 1850 (również może być inna mąka razowa);
- 10 dag mąki żytniej - typ 2000 (tutaj równiież może być inna mąka żytnia);
- 50 g świeżych drożdży;
- dwie płaskie łyżki soli;
- jedna łyżka cukru trzcinowego;
- jedna duża łyżka ziół prowansalskich;
- 50 g otrąb pszennych;
- 750 ml letniej wody;
- cztery duże łyżki ziaren kminku (ile tego wsypiemy jest zależne od nas samych);
  Przejdźmy do przygotowania naszego chleba z kminkiem. Na początku z naszych drożdży, cukru oraz kilku łyżek wody robimy rozczyn, odstawiamy na około dziesięć minut. Kiedy nam to wyrośnie łączymy wszystkie składniki, można mikserem albo łyżką, gdyż ciasto jest bardzo luźne i odstawiamy to na maksymalnie 20 minut do momentu wyrośnięcia. Potem nagrzewamy piekarnik na 230 stopni, przekładamy ciasto do foremek i odstawiamy znowu na maksymalnie 20 minut, ale pamiętajmy, żeby pilnować by nie rosło za bardzo, bo w przeciwnym razie jak wyrośnie za mocno to potem opadnie w środku i będzie sama skórka. W tym przypadku czas rośnięcia to moment od nagrzania się piekarnika, to jest coś około kwadransa.  Nasz chleb z kminkiem wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika, tylko pilnujmy, żeby skórka się nie przypalała. Kiedy wypiek będzie mniej więcej w połowie to możemy chleb przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na około dziesięć minut przed końcem pieczenia. Następnie dalej pieczemy przez około godzinę.  Wyjmujemy i po kilku minutach wyrzucamy z formy na kratkę.
  No i proszę, mamy swój, własnoręcznie zrobiony chleb z kminkiem. Smacznego!

Komentarze