Bułka grahamka jest niezwykle często wybieranym pieczywem w Nowej Piekarni z Łukowa. Świadczy to o tym, jak bardzo wszyscy ją lubimy. Kupując pyszną, świeżą bułkę grahamkę z pewnością dokonujemy właściwego wyboru. Możemy też podjąć próbę upieczenia domowej bułki grahamki według poniższego przepisu.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850, 1 szklanka mąki pszennej typ 750, 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 duże łyżki masła.
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę graham oraz mąkę pszenną typ 750, wsypać łyżeczkę soli i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie, wkruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz polać odrobiną ciepłej wody. W garnuszku roztopić masło. Gdy w misie drożdżowy zaczyn lekko wyrośnie wlać ciepłe, ale niegorące roztopione masło oraz około 1,5 szklanki ciepłej wody. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od misy i dłoni. Można także użyć miksera z końcówką do wyrabiania. Wyrobione elastyczne ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi już swoją objętość ponownie należy je krótko przerobić. Następnie ciasto na grahamki przełożyć na lekko oprószoną stolnicę. Podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na kolejne pięć części. Każdą część ciasta dłońmi utoczyć kulkę. Bułki grahamki układać na blasze wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem zachowując odstępy. Pozostawić do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. Widelcem roztrzepać jajko i posmarować nim każdą bułkę grahamkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec bułki około 30 minut.
Świeża i chrupiąca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa bułka grahamka to doskonałe pieczywo zarówno na śniadanie, jak i na kolację, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej graham typ 1850, 1 szklanka mąki pszennej typ 750, 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 4 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 duże łyżki masła.
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę graham oraz mąkę pszenną typ 750, wsypać łyżeczkę soli i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie, wkruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz polać odrobiną ciepłej wody. W garnuszku roztopić masło. Gdy w misie drożdżowy zaczyn lekko wyrośnie wlać ciepłe, ale niegorące roztopione masło oraz około 1,5 szklanki ciepłej wody. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od misy i dłoni. Można także użyć miksera z końcówką do wyrabiania. Wyrobione elastyczne ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie, kiedy ciasto podwoi już swoją objętość ponownie należy je krótko przerobić. Następnie ciasto na grahamki przełożyć na lekko oprószoną stolnicę. Podzielić na 2 części, a następnie każdą z nich na kolejne pięć części. Każdą część ciasta dłońmi utoczyć kulkę. Bułki grahamki układać na blasze wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem zachowując odstępy. Pozostawić do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. Widelcem roztrzepać jajko i posmarować nim każdą bułkę grahamkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec bułki około 30 minut.
Świeża i chrupiąca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa bułka grahamka to doskonałe pieczywo zarówno na śniadanie, jak i na kolację, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Komentarze
Prześlij komentarz