Przepis na Cycki murzynki

  Przeglądając oferty Piekarni z Łukowa natrafiłem na dość ciekawe ciasto. A mianowicie „Cycki murzynki”. Pytając mamę czy zna to ciasto okazało się, że nie tylko zna ale i robiła to ciasto. Dlatego z przyjemnością ja i moja mama podzielimy się przepisem z wami.  Potrzebować będziemy poniższe składniki. Etap podzieliłem ze względu na kilka czynności.
 Ciasto:
- jedna szklanka cukru pudru;
- jedna szklanka maku;
- sześć białek;
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej;
- 15 dag wiórków kokosowych;
Przygotowanie ciasta:
  Piane należy ubić. Dodajemy cukier puder, mąkę, mak i wiórki kokosowe. Pieczmy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
Krem:
- budyń waniliowy;
- butelka mleka;
- cztery łyżki cukru;
- sześć żółtek;
- kostka masła;
Przygotowanie kremu:
  Do upieczenia ciasta potrzebować będziemy kremu. A żeby przygotować krem musimy w tym celu ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż na przepisie z 4 łyżkami cukru. Zestawiamy z ognia i dodajemy 6 żółtek. Po ostudzeniu dodajemy kostkę masła.

  W dalszym etapie pieczenia na wystudzone ciasto wykładamy krem. Na krem układamy biszkopty namoczone w wódce z wodą w proporcjach 1:1. Na biszkopty lejemy polewę czekoladową. Na każdy biszkopt układamy rodzynek. I tym oto sposobem mamy upieczone ciasto „Cycki murzynki”, które możemy również znaleźć w ofercie Piekarni z Łukowa. Smacznego!

Komentarze