Przeglądając oferty Piekarni z Łukowa natrafiłem na dość
ciekawe ciasto. A mianowicie „Cycki murzynki”. Pytając mamę czy zna to ciasto
okazało się, że nie tylko zna ale i robiła to ciasto. Dlatego z przyjemnością
ja i moja mama podzielimy się przepisem z wami.
Potrzebować będziemy poniższe składniki. Etap podzieliłem ze względu na
kilka czynności.
Ciasto:
- jedna szklanka cukru pudru;
- jedna szklanka maku;
- sześć białek;
- jedna łyżka mąki ziemniaczanej;
- 15 dag wiórków kokosowych;
Przygotowanie ciasta:
Piane należy ubić. Dodajemy cukier puder, mąkę, mak i wiórki
kokosowe. Pieczmy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut.
Krem:
- budyń waniliowy;
- butelka mleka;
- cztery łyżki cukru;
- sześć żółtek;
- kostka masła;
Przygotowanie kremu:
Do upieczenia ciasta
potrzebować będziemy kremu. A żeby przygotować krem musimy w tym celu ugotować
budyń w mniejszej ilości mleka niż na przepisie z 4 łyżkami cukru. Zestawiamy z
ognia i dodajemy 6 żółtek. Po ostudzeniu dodajemy kostkę masła.
W dalszym etapie
pieczenia na wystudzone ciasto wykładamy krem. Na krem układamy biszkopty
namoczone w wódce z wodą w proporcjach 1:1. Na biszkopty lejemy polewę
czekoladową. Na każdy biszkopt układamy rodzynek. I tym oto sposobem mamy
upieczone ciasto „Cycki murzynki”, które możemy również znaleźć w ofercie
Piekarni z Łukowa. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz