Orzeźwiające pączki z pomarańczą

Dla osób lubiących odkrywać nieco bardziej oryginalne smaki pączków mam dzisiaj propozycję pączków z pomarańczą. Mogą one być nadziewane świeżymi owocami. I te będą idealne dla tych, którzy wolą nieco bardziej kwaśny smak nadzienia. Osobom lubiącym słodsze smaki proponuję do pączków z pomarańczą nadzienie z gęstego dżemu pomarańczowego.
Składniki:
500 g mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 100 g masła, 50 g świeżych drożdży, 5 żółtek, 100 g cukru kryształu, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu lub octu, kilka kropel olejku pomarańczowego, kandyzowana skórka pomarańczowa. Ponadto do nadzienia 4 pomarańcze lub słoiczek dżemu pomarańczowego, do smażenia smalec oraz do dekoracji lukier i pomarańczowa skórka kandyzowana.
Przygotowanie:
W misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać ciepłe mleko oraz wsypać 2 łyżki mąki. Wymieszać składniki, miskę z rozczynem przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce. Do podrośniętego zaczynu przesiać mąkę, dać żółtka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru, szczyptę soli, olejek pomarańczowy, kandyzowaną skórkę oraz spirytus. Ręką starannie wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od miski i dłoni. Ciasto przykryć ścierką i pozostawić ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jeżeli chcemy przygotować pączki z pomarańczą świeżą należy owoce obrać, podzielić na cząstki, pokroić w drobną kostkę.
Po około godzinie, gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Rozciągnąć ciasto, wykrawać szklanką krążki. Na krążek ciasta wykładać porcję pomarańczy lub dżemu pomarańczowego, przykryć drugim krążkiem ciasta i starannie zlepić brzegi. Tak przygotowane pączki z pomarańczą układać na deseczce, przykryć ścierką i pozostawić jeszcze do podrośnięcia.
W naczyniu mocno rozgrzać tłuszcz, wrzucać po kilka pączków z pomarańczą i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone pączki wyjmować na papierową ścierkę, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Do pączków z pomarańczą należy przygotować lukier. 100 g cukru pudru, 1 białko, łyżka soku z cytryny ucierać tak długo, aż lukier nabierze białego koloru.
Przestudzone pączki z pomarańczą polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Orzeźwiające nadzienie ze świeżych owoców, kandyzowana skórka pomarańczowa zatopiona w słodkim lukrze nadadzą pączkom z pomarańczą oryginalnego smaku i wyglądu.

Komentarze