Na lekki obiad naleśniki z serem

Naleśniki możemy podawać w wielu różnych wersjach. Zarówno te z wytrawnym, pikantnym, czy słodkim nadzieniem mają swoich wielbicieli. Doskonale nadają się na lekki obiad, lub podwieczorek. Proponuję klasyczne naleśniki z serem, które możemy też wzbogacić najbardziej lubianymi przez nas dodatkami, konfiturami, czy owocami.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka ciepłej wody, 2 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki oleju, 1 szczypta soli.
Składniki na farsz:
200 g białego półtłustego sera, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka.
Przygotowanie naleśników:
W wysokim garnku mikserem ubić jajka z mlekiem i wodą, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dalej miksując dodać sól oraz olej. Po uzyskaniu gładkiego pozbawionego grudek ciasta odstawić je, na co najmniej pół godziny. Po tym czasie łyżką wazową wlewać porcję ciasta na mocno rozgrzaną małą patelnię rozprowadzając je po całej powierzchni. Patelnia nie wymaga smarowania tłuszczem, gdyż ciasto zawiera już olej. Każdy naleśnik smażyć z obu stron przewracając go drewnianą łopatką. Usmażone naleśniki składać jeden na drugim na dużym talerzu.
Przygotowanie serowego nadzienia:
W naczyniu starannie rozgnieść biały ser, dodać cukier zwykły i waniliowy oraz śmietankę lub mleko. Starannie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej serowej masy. Dodatek śmietanki lub mleka nieco rozrzedzi masę i nada jej odpowiednią konsystencję.
Przygotowanie naleśników z serem:
Na każdy naleśnikowy placek nałożyć porcję serowego nadzienia, po czym złożyć go na cztery w tak zwaną chusteczkę.
Wcześniej przygotowane naleśniki z serem można przed podaniem podgrzać na patelni na maśle lub oleju. Do naleśników z serem doskonałym dodatkiem jest bita śmietana oraz starta czekolada. Należy, więc śmietanę kremówkę z odrobiną cukru pudru ubić na sztywno, mikserem na najwyższych obrotach, albo po prostu użyć bitej śmietany w sprayu. Następnie na każdy naleśnik nałożyć kopczyk bitej śmietany i posypać startą na drobnej tarce czekoladą. Smak naleśników z serem podkreślą także owocowe konfitury. Nie tylko urozmaicą one smak, ale i nadadzą wspaniałego wyglądu.
Niezależnie od sposobu podania naleśników z serem, od dodatków, jakimi je wzbogacimy z pewnością będą one smakowały wyśmienicie.

Komentarze