Pasztecik z kapustą podany z barszczem czerwonym to dość znana przekąska, ale przecież tylko jedna z wielu. Nieco inną bardzo smaczną przekąską, którą również możemy podać z barszczem czerwonym, ale oczywiście nie tylko jest rożek z pieczarkami. Zrobiony z bardzo prostego krucho drożdżowego ciasta, z tak wspaniale pachnącymi usmażonymi na maśle pieczarkami. Przygotowanie domowego rożka z pieczarkami nie wymaga wiele czasu i kulinarnych umiejętności a posmakuje nie tylko domownikom, ale może też i jakiemuś gościowi?
Składniki na ciasto:
40 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 4 łyżki gęstej śmietany, 20 g drożdży, szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
60 dag pieczarek, 4 łyżki masła, sól, pieprz.
Przygotowanie nadzienia:
Pieczarki umyć obrać i pokroić. Na patelnię dać masło, wsypać pieczarki i powoli dusić, aż do delikatnego ich zrumienienia. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie rożków z pieczarkami:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło lub margarynę i wysiekać nożem. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać śmietanę i starannie wymieszać. W mące zrobić wgłębienie wbić jajka dać szczyptę soli, wlać drożdże ze śmietaną i starannie zarobić jednolite ciasto. Na lekko oprószonej mąką stolnicy niezbyt cienko rozwałkować ciasto. Pokroić radełkiem na dowolnej, lecz jednakowej wielkości kwadraty. Na środek każdego kwadratowego placka nałożyć porcję pieczarkowego nadzienia, złożyć napołowę tworząc trójboczny rożek z pieczarkami. Starannie zlepiać brzegi rożków, po czym zachowując odpowiednią odległość układać je na wcześniej wysmarowanej blasze. Każdego rożka z pieczarkami przed pieczeniem należy posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, można też lekko posypać gruboziarnistą solą. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około godzinę. Kiedy każdy rożek z pieczarkami nabierze lekko złotego koloru będzie już gotowy do wyjęcia z piekarnika, no i oczywiście do zjedzenia. Podany może być zarówno na zimno, jak i podgrzany w piekarniku, czy mikrofalówce. Tak przygotowanym domowym rożkiem z pieczarkami możemy też poczęstować i miło zaskoczyć niespodziewanego gościa.
Składniki na ciasto:
40 dag mąki pszennej, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 4 łyżki gęstej śmietany, 20 g drożdży, szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
60 dag pieczarek, 4 łyżki masła, sól, pieprz.
Przygotowanie nadzienia:
Pieczarki umyć obrać i pokroić. Na patelnię dać masło, wsypać pieczarki i powoli dusić, aż do delikatnego ich zrumienienia. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie rożków z pieczarkami:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło lub margarynę i wysiekać nożem. W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać śmietanę i starannie wymieszać. W mące zrobić wgłębienie wbić jajka dać szczyptę soli, wlać drożdże ze śmietaną i starannie zarobić jednolite ciasto. Na lekko oprószonej mąką stolnicy niezbyt cienko rozwałkować ciasto. Pokroić radełkiem na dowolnej, lecz jednakowej wielkości kwadraty. Na środek każdego kwadratowego placka nałożyć porcję pieczarkowego nadzienia, złożyć napołowę tworząc trójboczny rożek z pieczarkami. Starannie zlepiać brzegi rożków, po czym zachowując odpowiednią odległość układać je na wcześniej wysmarowanej blasze. Każdego rożka z pieczarkami przed pieczeniem należy posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, można też lekko posypać gruboziarnistą solą. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około godzinę. Kiedy każdy rożek z pieczarkami nabierze lekko złotego koloru będzie już gotowy do wyjęcia z piekarnika, no i oczywiście do zjedzenia. Podany może być zarówno na zimno, jak i podgrzany w piekarniku, czy mikrofalówce. Tak przygotowanym domowym rożkiem z pieczarkami możemy też poczęstować i miło zaskoczyć niespodziewanego gościa.
Komentarze
Prześlij komentarz