Mąka graham używana do pieczenia chleba graham oraz bułek grahamek zaliczana jest do mąk pełnoziarnistych, jest jednak znacznie delikatniejsza od klasycznej mąki razowej. Mąka graham to typ mąki pszennej powstały z przemiału całego ziarna. Nazwę swoją wzięła od nazwiska prezbiteriańskiego pastora Sylwestra Grahama. Propagował on zastępowanie wysokooczyszczonej białej mąki znacznie zdrowszą ciemną mąką zawierającą otręby.
Aby otrzymać mąkę ziarna zbóż poddaje się procesowi przemiału. Bielmo, okrywa owocowo nasienna oraz zarodek, czyli części, z których składa się ziarno ulegają rozdrobnieniu w różnym stopniu. Kruche bielmo rozpada się najłatwiej i najdrobniej, zaś elastyczna okrywa owocowo nasienna ulega rozpadowi na znacznie większe kawałki.
W prostym procesie przemiału, czyli takim, w którym całe ziarno przechodzi przez maszynę rozdrabniającą tylko jeden raz powstaje mąka razowa zwana też pełnoziarnistą. W złożonym procesie przemiału po każdorazowym rozdrobnieniu części bielma oddzielane są na mąkę, a części okrywy na otręby. Do drobno zmielonego bielma dodaje się grubo zmielone otręby. W takim właśnie złożonym procesie przemiału powstaje mąka graham. Tak powstała mąka graham to typ mąki 1850, czyli zawierająca 1,85 % popiołu. Powstała w prostym procesie mąka razowa to typ mąki 2000, czyli zawierająca 2 % popiołu. Dla wyjaśnienia zawartość popiołu określa procentową masę substancji mineralnych pozostającą po spaleniu 100 g mąki. Inaczej mówiąc typ1850 oznacza, że po spaleniu 100 kg mąki pozostaje 1850 g popiołu. Mąka graham jest, więc wartościowo zbliżona do mąki razowej. Podobnie jak mąka razowa charakteryzuje się ciemną barwą i grubym stopniem przemiału. Różnią się jednak zawartością popiołu, czyli substancji mineralnych, których więcej zawiera mąka razowa, zwana też pełnoziarnistą. Mąkę graham zalicza się do mąk pszennych chlebowych ciemnych. Mąkę tę przede wszystkim używa się do wypieku chleba oraz bułek grahamek. Można też zrobić na niej zakwas, bądź dodawać do ciasta naleśnikowego, pierogów, czy do krakersów. Zarówno pieczony z niej chleb graham, jak i bułki grahamki zalecane są w diecie odchudzającej, cukrzycowej, poprawiają pracę jelit oraz regulują poziom glikemii. Podsumowując w chlebie graham, czy bułce grahamce samo zdrowie, kupujmy i jedzmy je, zatem jak najczęściej.
Aby otrzymać mąkę ziarna zbóż poddaje się procesowi przemiału. Bielmo, okrywa owocowo nasienna oraz zarodek, czyli części, z których składa się ziarno ulegają rozdrobnieniu w różnym stopniu. Kruche bielmo rozpada się najłatwiej i najdrobniej, zaś elastyczna okrywa owocowo nasienna ulega rozpadowi na znacznie większe kawałki.
W prostym procesie przemiału, czyli takim, w którym całe ziarno przechodzi przez maszynę rozdrabniającą tylko jeden raz powstaje mąka razowa zwana też pełnoziarnistą. W złożonym procesie przemiału po każdorazowym rozdrobnieniu części bielma oddzielane są na mąkę, a części okrywy na otręby. Do drobno zmielonego bielma dodaje się grubo zmielone otręby. W takim właśnie złożonym procesie przemiału powstaje mąka graham. Tak powstała mąka graham to typ mąki 1850, czyli zawierająca 1,85 % popiołu. Powstała w prostym procesie mąka razowa to typ mąki 2000, czyli zawierająca 2 % popiołu. Dla wyjaśnienia zawartość popiołu określa procentową masę substancji mineralnych pozostającą po spaleniu 100 g mąki. Inaczej mówiąc typ1850 oznacza, że po spaleniu 100 kg mąki pozostaje 1850 g popiołu. Mąka graham jest, więc wartościowo zbliżona do mąki razowej. Podobnie jak mąka razowa charakteryzuje się ciemną barwą i grubym stopniem przemiału. Różnią się jednak zawartością popiołu, czyli substancji mineralnych, których więcej zawiera mąka razowa, zwana też pełnoziarnistą. Mąkę graham zalicza się do mąk pszennych chlebowych ciemnych. Mąkę tę przede wszystkim używa się do wypieku chleba oraz bułek grahamek. Można też zrobić na niej zakwas, bądź dodawać do ciasta naleśnikowego, pierogów, czy do krakersów. Zarówno pieczony z niej chleb graham, jak i bułki grahamki zalecane są w diecie odchudzającej, cukrzycowej, poprawiają pracę jelit oraz regulują poziom glikemii. Podsumowując w chlebie graham, czy bułce grahamce samo zdrowie, kupujmy i jedzmy je, zatem jak najczęściej.
Komentarze
Prześlij komentarz