Domowa drożdżówka z jagodami na letnie popołudnie

Sezon na jagody jeszcze trwa, więc jest jeszcze czas na zrobienie dobrego ciasta z tymi owocami. Szczególnie polskie, leśne jagody smakują rewelacyjnie dodane do najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych wypieków. Domowa, świeża, pachnąca drożdżówka z jagodami i kruszonką, czyż może być coś lepszego na letnie popołudnie?
Składniki:
1 kg jagód, 2 dag drożdży, 0,5 l letniego mleka, 40 dag mąki, 4 żółtka, 12 dag cukru, 10 dag masła, 5 dag posiekanych migdałów, szczypta soli oraz na kruszonkę 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki.
Sposób przygotowania:
W dużej misce rozrobić drożdże z ciepłym mlekiem i łyżką cukru, po czym odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. W garnuszku roztopić 10 dag masła. Do podrośniętego zaczynu przesiać połowę mąki, dodać szczyptę soli, 3 żółtka, pozostałą część cukru, oraz przestudzone masło. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i starannie wyrabiać ciasto powoli dodając pozostałą mąkę. Następnie pozostawić pod przykryciem przez 30 minut do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki ręką zagnieść kruszonkę i włożyć do lodówki. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto energicznie zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na wielkość blachy. Przełożyć ciasto na wcześniej wysmarowaną masłem blachę. Na ciasto wyłożyć jagody, posypać migdałami, a następnie rozdrabniając palcami kruszonką. Tak przygotowaną drożdżówkę z jagodami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Unoszący się wspaniały zapach świeżo pieczonej drożdżówki z jagodami zwabi wszystkich domowników na małą przekąskę. Gospodyni, zaś będzie mogła pochwalić się wyśmienitym domowym ciastem.

Komentarze