O sernikach można pisać właściwie
w nieskończoność. Sernik ma wielu swoich wielbicieli, którzy nieustannie
wzbogacają i urozmaicają przepisy na ten wspaniały wypiek. Najbardziej chyba
lubiany sernik z rodzynkami ma również wiele rozmaitych odsłon, dlatego nie
dziwmy się, że receptur tego ciasta jest tak wiele. Dzisiaj odsłona sernika z
rodzynkami mocno nasączonymi rumem.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g
margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2
łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na masę serową:
1,5 kg białego półtłustego sera,
250 g margaryny, 2 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 1 opakowanie budyniu
waniliowego, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 200 g rodzynek, 150 ml
rumu, ponadto tłuszcz do posmarowania formy oraz bułka tarta do jej obsypania.
Przygotowanie sernika z
rodzynkami w rumie:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę
dodać margarynę i wysiekać nożem. Dodać cukier, całe jajko oraz proszek do
pieczenia, po czym starannie zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić
na dwie równe części, do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Ponownie
zagnieść każdą część ciasta i oddzielnie zamrozić.
Biały ser zmielić w maszynce
trzykrotnie. Rodzynki najlepiej sułtańskie wsypać do miseczki, zalać rumem i
odstawić. Margarynę roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać
zmielony ser, przestudzoną margarynę, budyń w proszku, dokładnie wymieszać i
utrzeć na puszystą masę serową. Białka ubić na sztywną pianę i powoli mieszając
dodawać ją do masy serowej. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz odsączone
z nadmiaru rumu rodzynki, ponownie delikatnie wymieszać.
Posmarować blaszkę tłuszczem i
obsypać bułką tartą. Wyjąć z zamrażarki kakaowe ciasto i na tarce zetrzeć je na
blaszkę. Na kakaowe ciasto wlać masę serową, wyrównać ją łopatką, a na wierzch
zetrzeć wcześniej mrożone jasne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni Celsjusza i piec około godzinę.
Wspaniały sernik z rodzynkami
nasączonymi w rumie można jeszcze dodatkowo według uznania udekorować na
przykład roztopioną czekoladą, a będzie wyglądał i smakował jeszcze wytworniej.
Komentarze
Prześlij komentarz