Wspaniały sernik z rodzynkami w rumie


O sernikach można pisać właściwie w nieskończoność. Sernik ma wielu swoich wielbicieli, którzy nieustannie wzbogacają i urozmaicają przepisy na ten wspaniały wypiek. Najbardziej chyba lubiany sernik z rodzynkami ma również wiele rozmaitych odsłon, dlatego nie dziwmy się, że receptur tego ciasta jest tak wiele. Dzisiaj odsłona sernika z rodzynkami mocno nasączonymi rumem.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na masę serową:
1,5 kg białego półtłustego sera, 250 g margaryny, 2 szklanki cukru pudru, 6 jajek, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 200 g rodzynek, 150 ml rumu, ponadto tłuszcz do posmarowania formy oraz bułka tarta do jej obsypania.
Przygotowanie sernika z rodzynkami w rumie:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę dodać margarynę i wysiekać nożem. Dodać cukier, całe jajko oraz proszek do pieczenia, po czym starannie zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Ponownie zagnieść każdą część ciasta i oddzielnie zamrozić.
Biały ser zmielić w maszynce trzykrotnie. Rodzynki najlepiej sułtańskie wsypać do miseczki, zalać rumem i odstawić. Margarynę roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać zmielony ser, przestudzoną margarynę, budyń w proszku, dokładnie wymieszać i utrzeć na puszystą masę serową. Białka ubić na sztywną pianę i powoli mieszając dodawać ją do masy serowej. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy oraz odsączone z nadmiaru rumu rodzynki, ponownie delikatnie wymieszać.
Posmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyjąć z zamrażarki kakaowe ciasto i na tarce zetrzeć je na blaszkę. Na kakaowe ciasto wlać masę serową, wyrównać ją łopatką, a na wierzch zetrzeć wcześniej mrożone jasne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około godzinę.
Wspaniały sernik z rodzynkami nasączonymi w rumie można jeszcze dodatkowo według uznania udekorować na przykład roztopioną czekoladą, a będzie wyglądał i smakował jeszcze wytworniej.

Komentarze