Dla niektórych zrobienie ciasta francuskiego wydaje się zbyt skomplikowane, dlatego też unikają francuskich wypieków. Rzeczywiście przygotowanie dobrego ciasta francuskiego nie należy do najprostszych, ale to wcale nie znaczy, że musimy rezygnować z tego rodzaju wypieków. Możemy wykorzystać dostępne na rynku gotowe płaty ciasta francuskiego i bardzo szybko i prosto upiec wspaniałe rożki francuskie z serem, na które przepis podaję poniżej.
Składniki na 6 rożków francuskich z serem:
1 płat gotowego ciasta francuskiego, 250 g twarogu, 1 jajko, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy lub laska wanilii.
Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć na pergaminie. Następnie pokroić je na 6 dużych równej wielkości kwadratów. W jednym rogu każdego kwadratowego kawałka zrobić nożem lub radełkiem po 2 do 3 nacięcia.
Jajko delikatnie rozbić i rozdzielić białko od żółtka. Twaróg przełożyć do miski. Do twarogu dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy lub startą laskę wanilii oraz żółtko. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać widelcem na jednolitą masę twarogową. Nadzienie serowe podzielić na 6 równych części. Porcję nadzienia nakładać na połowę każdego wyciętego z ciasta francuskiego kwadratu. Przykryć naciętymi rogami i dość mocno dociskając zlepić rożki francuskie. Białko rozmącić w miseczce i posmarować nim wierzch rożków francuskich, a następnie posypać pozostałym cukrem kryształem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawić blachę z rożkami francuskimi na około20 minut.
Możemy też według naszych upodobań urozmaicić nadzienie do rożków francuskich dodając do masy serowej zamiast wanilii na przykład cynamon lub inną lubianą przez nas aromatyczną przyprawę.
Rożki francuskie z serem możemy przygotować również w wersji na słono. Ponieważ ciasto francuskie nie zawiera cukru wystarczy jedynie do masy serowej zamiast cukru dodać małą szczyptę soli, a wierzch zamiast cukrem lekko posypać gruboziarnistą solą.
Składniki na 6 rożków francuskich z serem:
1 płat gotowego ciasta francuskiego, 250 g twarogu, 1 jajko, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy lub laska wanilii.
Przygotowanie:
Gotowe ciasto francuskie rozwinąć na pergaminie. Następnie pokroić je na 6 dużych równej wielkości kwadratów. W jednym rogu każdego kwadratowego kawałka zrobić nożem lub radełkiem po 2 do 3 nacięcia.
Jajko delikatnie rozbić i rozdzielić białko od żółtka. Twaróg przełożyć do miski. Do twarogu dodać 2 łyżki cukru, cukier waniliowy lub startą laskę wanilii oraz żółtko. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać widelcem na jednolitą masę twarogową. Nadzienie serowe podzielić na 6 równych części. Porcję nadzienia nakładać na połowę każdego wyciętego z ciasta francuskiego kwadratu. Przykryć naciętymi rogami i dość mocno dociskając zlepić rożki francuskie. Białko rozmącić w miseczce i posmarować nim wierzch rożków francuskich, a następnie posypać pozostałym cukrem kryształem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawić blachę z rożkami francuskimi na około20 minut.
Możemy też według naszych upodobań urozmaicić nadzienie do rożków francuskich dodając do masy serowej zamiast wanilii na przykład cynamon lub inną lubianą przez nas aromatyczną przyprawę.
Rożki francuskie z serem możemy przygotować również w wersji na słono. Ponieważ ciasto francuskie nie zawiera cukru wystarczy jedynie do masy serowej zamiast cukru dodać małą szczyptę soli, a wierzch zamiast cukrem lekko posypać gruboziarnistą solą.
Komentarze
Prześlij komentarz