Sernik z rodzynkami



  Sernik z rodzynkami jest specjalnością mojej mamy.  Robi właśnie czesto sernik z rodzynkami. A przeglądając oferty Piekarni z Łukowa znalazłem tam owe ciasto i dlatego dziś chciałbym podzielić się z wami tym prostym przepisem. Ciasto proste a smaczne i często gości na stołach nie tylko u mojej rodziny ale zapewne u większości państwa . Również pieczenie ciasta, jakim jest sernik nie jest czymś skomplikowanym. Standardowo podzielę swój przepis na dwie części.
Masa serowa:
- kilogram twarogu;
- 3/4 kostki tłuszczu;
- szklanka śmietany;
- duży budyń;
- szklanka cukru;
- 8-9 jaj;
- cytryna;
- rodzynki;
Spód
- 3 jaja;
- pół kostki palmy;
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki kartoflanki;
- 3/4 szklanki mąki;
- 1 1/2 łyżeczki proszku;
  Teraz przechodzimy do wykonania naszego ciasta. Żółtka, tłuszcz i cukier należy utrzeć. Dalej dodajemy po trosze twarogu. Następnie śmietanę, budyń, skórkę i sok z cytryny. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na piane. Na koniec piane z białek i rodzynki dodajemy do naszego ciasta. Jeżeli chodzi o spód to nasze wszystkie składniki po prostu dobrze zagniatamy. Potem wyklejamy ciastem formę. Na to wykładamy masę serową i pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to by było na tyle, jeśli chodzi o pieczenie ciasta.
  Tym oto sposobem mamy ciasto, które również możemy znaleźć w ofercie Piekarni z Łukowa. Proste i szybkie ciasto, jakim jest sernik z rodzynkami. Smacznego!

Komentarze