Sernik z rodzynkami jest
specjalnością mojej mamy. Robi właśnie
czesto sernik z rodzynkami. A przeglądając oferty Piekarni z Łukowa znalazłem
tam owe ciasto i dlatego dziś chciałbym podzielić się z wami tym prostym
przepisem. Ciasto proste a smaczne i często gości na stołach nie tylko u mojej
rodziny ale zapewne u większości państwa . Również pieczenie ciasta, jakim jest
sernik nie jest czymś skomplikowanym. Standardowo podzielę swój przepis na dwie
części.
Masa serowa:
- kilogram twarogu;
- 3/4 kostki tłuszczu;
- szklanka śmietany;
- duży budyń;
- szklanka cukru;
- 8-9 jaj;
- cytryna;
- rodzynki;
Spód
- 3 jaja;
- pół kostki palmy;
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki kartoflanki;
- 3/4 szklanki mąki;
- 1 1/2 łyżeczki proszku;
Teraz przechodzimy do wykonania naszego ciasta. Żółtka,
tłuszcz i cukier należy utrzeć. Dalej dodajemy po trosze twarogu. Następnie
śmietanę, budyń, skórkę i sok z cytryny. Kolejnym krokiem jest ubicie białek na
piane. Na koniec piane z białek i rodzynki dodajemy do naszego ciasta. Jeżeli
chodzi o spód to nasze wszystkie składniki po prostu dobrze zagniatamy. Potem
wyklejamy ciastem formę. Na to wykładamy masę serową i pieczemy około godzinę w
temperaturze 180 stopni Celsjusza. I to by było na tyle, jeśli chodzi o
pieczenie ciasta.
Tym oto sposobem mamy ciasto, które również możemy znaleźć w
ofercie Piekarni z Łukowa. Proste i szybkie ciasto, jakim jest sernik z
rodzynkami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz