Sernik z rodzynkami w czekoladowej szacie

Najpopularniejsze i najczęściej kupowane ciasto w Polsce – sernik z rodzynkami. Doskonały na Boże Narodzenie i Wielkanoc – sernik z rodzynkami. Idealny na pogodę i niepogodę – sernik z rodzynkami. Na wykwintne przyjęcia i domowy podwieczorek – sernik z rodzynkami. Na każdą kieszeń – sernik z rodzynkami.
Sernik z rodzynkami to mnóstwo przepisów, ciekawych dodatków i sposobów wykonania. Jeden z nich prezentuję poniżej.

Składniki:
150 g okrągłych biszkoptów, 1 kg twarogu do serników, 1 budyń śmietankowy w proszku, 150 g rodzynek, 5 jaj, szczypta soli, 220 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 opakowanie polewy czekoladowej, kolorowe posypki do dekoracji

Wykonanie:
Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając, dodać proszek budyniowy oraz twaróg. Dodać wcześniej sparzone rodzynki i dokładnie wymieszać. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać ją stopniowo do masy serowej, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
Tortownicę o wymiarach 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć okrągłe biszkopty. Masę serową wylać na biszkopty i wygładzić wierzch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, wstawić sernik i piec około 45 minut. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Zapobiegnie to ewentualnemu opadnięciu ciasta.
Polewę czekoladową przygotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie na serniku. Wierzch udekorować kolorowymi posypkami. Sernik odstawić w chłodne miejsce, aby polewa mogła stężeć.

Sernik z powyższego przepisu można przygotować też na tradycyjnym kruchym cieście. Można również wzbogacić smak rodzynek namaczając je uprzednio w alkoholu lub czarnej herbacie. Sernik z rodzynkami, ozdobiony czekoladową szatą, to idealny deser na długi wakacyjny dzień.

Komentarze