Najpopularniejsze i najczęściej kupowane ciasto w
Polsce – sernik z rodzynkami. Doskonały na Boże Narodzenie i Wielkanoc – sernik
z rodzynkami. Idealny na pogodę i niepogodę – sernik z rodzynkami. Na
wykwintne przyjęcia i domowy podwieczorek – sernik z rodzynkami. Na każdą
kieszeń – sernik z rodzynkami.
Sernik z rodzynkami to mnóstwo przepisów, ciekawych dodatków i sposobów
wykonania. Jeden z nich prezentuję poniżej.
Składniki:
150 g okrągłych biszkoptów, 1 kg twarogu do serników, 1 budyń śmietankowy
w proszku, 150 g rodzynek, 5 jaj, szczypta soli, 220 g cukru, 1
cukier waniliowy, 1 opakowanie polewy czekoladowej, kolorowe posypki do
dekoracji
Wykonanie:
Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym
i waniliowym na jasną puszystą masę. Cały czas ucierając, dodać proszek
budyniowy oraz twaróg. Dodać wcześniej sparzone rodzynki i dokładnie wymieszać.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać ją stopniowo
do masy serowej, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
Tortownicę o wymiarach 24 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Na
jej spodzie ułożyć okrągłe biszkopty. Masę serową wylać na biszkopty i
wygładzić wierzch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, wstawić sernik
i piec około 45 minut. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku przy
otwartych drzwiczkach. Zapobiegnie to ewentualnemu opadnięciu ciasta.
Polewę czekoladową przygotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
Gotową polewę rozprowadzić równomiernie na serniku. Wierzch udekorować
kolorowymi posypkami. Sernik odstawić w chłodne miejsce, aby polewa mogła
stężeć.
Sernik z powyższego
przepisu można przygotować też na tradycyjnym kruchym cieście. Można również
wzbogacić smak rodzynek namaczając je uprzednio w alkoholu lub czarnej herbacie.
Sernik z rodzynkami, ozdobiony czekoladową szatą, to idealny deser na długi wakacyjny
dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz