Sernik z jagodami

Sernik z rodzynkami to jeden z najpopularniejszych deserów goszczących na naszych stołach. Przygotowywany na wiele sposobów, wpisał się już na stałe w naszą cukierniczą tradycję. Ale sernik z rodzynkami nie jest jedynym wariantem przygotowania tego ciasta. Obecnie, korzystając z uroków lata i dostępności darów natury, możemy przygotować wspaniałe serniki z owocami leśnymi. Lipiec to czas jagód. Możemy przygotować z nich smaczny obiad, podając pierogi z owocami, a na deser zaproponować pyszne jagodzianki lub sernik z poniższego przepisu.

Składniki:
2 szklanki jagód, 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 250 g herbatników, 4 łyżki śmietany, 4 łyżeczki żelatyny, cukier puder

Wykonanie:
Jagody umyć i osuszyć. Żelatynę rozpuścić w 2 – 3 łyżkach gorącej wody. Osuszone owoce dokładnie zmiksować. Dodać do nich serki waniliowe, śmietanę i dobrze rozpuszczoną żelatynę. Masę dokładnie wymieszać, tak by składniki się połączyły. Na koniec dodać kilka całych jagód, sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Tortownicę o średnicy 24 centymetry lekko posmarować margaryną. Na jej dno wyłożyć herbatniki, można je połamać, tak by powstał jednolity spód. Schłodzoną serowo – jagodową masę wyłożyć na ciastka, wygładzając łopatką wierzch. Formę z sernikiem wstawić do lodówki na minimum cztery godziny. Masa powinna dobrze stężeć. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami.

Serniki z jagodami bądź malinami, truskawkami lub wiśniami, mogą być wspaniałym urozmaiceniem dla tradycyjnego sernika z rodzynkami lub żurawiną. Warto wykorzystać dostępność świeżych owoców i przygotować smaczny letni deser.

Komentarze