Sernik z rodzynkami to jeden z najpopularniejszych
deserów goszczących na naszych stołach. Przygotowywany na wiele sposobów,
wpisał się już na stałe w naszą cukierniczą tradycję. Ale sernik z rodzynkami
nie jest jedynym wariantem przygotowania tego ciasta. Obecnie, korzystając z
uroków lata i dostępności darów natury, możemy przygotować wspaniałe serniki z
owocami leśnymi. Lipiec to czas jagód. Możemy przygotować z nich smaczny obiad,
podając pierogi z owocami, a na deser zaproponować pyszne jagodzianki lub
sernik z poniższego przepisu.
Składniki:
2 szklanki jagód, 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 250 g
herbatników, 4 łyżki śmietany, 4 łyżeczki żelatyny, cukier puder
Wykonanie:
Jagody umyć i osuszyć. Żelatynę rozpuścić w 2 – 3 łyżkach gorącej wody.
Osuszone owoce dokładnie zmiksować. Dodać do nich serki waniliowe, śmietanę i dobrze
rozpuszczoną żelatynę. Masę dokładnie wymieszać, tak by składniki się połączyły.
Na koniec dodać kilka całych jagód, sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
cukrem pudrem, wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Tortownicę o średnicy 24 centymetry lekko posmarować margaryną. Na jej
dno wyłożyć herbatniki, można je połamać, tak by powstał jednolity spód.
Schłodzoną serowo – jagodową masę wyłożyć na ciastka, wygładzając łopatką wierzch.
Formę z sernikiem wstawić do lodówki na minimum cztery godziny. Masa powinna
dobrze stężeć. Przed podaniem udekorować pozostałymi jagodami.
Serniki z
jagodami bądź malinami, truskawkami lub wiśniami, mogą być wspaniałym
urozmaiceniem dla tradycyjnego sernika z rodzynkami lub żurawiną. Warto
wykorzystać dostępność świeżych owoców i przygotować smaczny letni deser.
Komentarze
Prześlij komentarz