Pyzy ziemniaczane z mięsem i kapustą

Pyzy ziemniaczane z mięsem cieszą się coraz większą popularnością. Przygotowane samodzielnie bądź kupione w dobrych sklepach, gwarantują smaczny i treściwy posiłek. Aby wzbogacić smak tego kulistego dania, możemy się postarać o kilka wartościowych dodatków. Możemy zatem przygotować pyzy ziemniaczane z mięsem i soczewicą lub z dodatkiem ugotowanej kapusty. Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem i kapustą poniżej.

Składniki na pyzy:
1,5 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego, 500 g kiszonej kapusty, liść laurowy, 3 średnie cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 100 g wędzonego boczku, olej

Wykonanie:
Kapustę przepłukać i ugotować z liściem laurowym. Po ugotowaniu kapustę odcedzić, ostudzić i posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić na nim posiekane dwie cebule i czosnek. Następnie dodać mięso i smażyć około 30 minut często mieszając. Podsmażone mięso połączyć z kapustą, doprawić solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, następnie przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Dodać mąkę i zarobić jednolite ciasto.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałek, pociąć go na mniejsze kawałki, z których utworzyć placki. Na każdy placek nakładać farsz i zlepiać spore pyzy. Wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Okrasić pozostałą cebulą, podsmażoną z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Pyzy przez lata nieco zapomniane, będące w cieniu innych potraw, powracają do łask. Pyzy ziemniaczane z mięsem lub innym dodatkami, są dla wielu wspomnieniem dawnych tradycyjnych obiadów.

Komentarze