Pyzy ziemniaczane z mięsem cieszą się coraz większą popularnością.
Przygotowane samodzielnie bądź kupione w dobrych sklepach, gwarantują smaczny i
treściwy posiłek. Aby wzbogacić smak tego kulistego dania, możemy się postarać
o kilka wartościowych dodatków. Możemy zatem przygotować pyzy ziemniaczane z
mięsem i soczewicą lub z dodatkiem ugotowanej kapusty. Przepis na pyzy
ziemniaczane z mięsem i kapustą poniżej.
Składniki na pyzy:
1,5 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego, 500 g kiszonej kapusty, liść laurowy, 3 średnie
cebule, ząbek czosnku, sól, pieprz, 100 g wędzonego boczku, olej
Wykonanie:
Kapustę przepłukać i ugotować z liściem laurowym. Po ugotowaniu kapustę
odcedzić, ostudzić i posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,
zeszklić na nim posiekane dwie cebule i czosnek. Następnie dodać mięso i
smażyć około 30 minut często mieszając. Podsmażone mięso połączyć z kapustą,
doprawić solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki obrać, 2/3 ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić,
ostudzić, następnie przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na
tarce, odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami. Dodać mąkę
i zarobić jednolite ciasto.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałek, pociąć go na mniejsze
kawałki, z których utworzyć placki. Na każdy placek nakładać farsz i
zlepiać spore pyzy. Wrzucać na wrzątek i gotować jeszcze 4 minuty po
wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową. Okrasić pozostałą cebulą, podsmażoną z
pokrojonym w kostkę boczkiem.
Pyzy przez lata
nieco zapomniane, będące w cieniu innych potraw, powracają do łask. Pyzy
ziemniaczane z mięsem lub innym dodatkami, są dla wielu wspomnieniem dawnych
tradycyjnych obiadów.
Komentarze
Prześlij komentarz