Pasztecik z kapustą, kapuśniaczek, rożek z pieczarkami
lub soczewicą to popularne przekąski, którymi zajadamy się w domu, pracy,
szkole lub podróży. Przepisy na tego typu przekąski można odnaleźć na
niniejszym blogu. Dziś pora na zaprezentowanie kolejnej przekąski o nazwie
cebularz, która w niczym nie ustępuje wyżej wymienionym przekąskom.
Składniki:
30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 1
jajko, szczypta soli, 2 łyżki oleju lub margaryny, 3 – 4 średniej wielkości
cebule, łyżka tłuszczu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, niewielkiej ilości mąki i letniego mleka
przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę,
olej lub stopioną margarynę, jajko, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiać
ciasto, następnie podzielić na 12 – 16 równej wielkości kawałków. Z każdego
kawałka uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć na blasze w dość
dużej odległości od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyć krótko w tłuszczu, dodać odrobinę
wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać łyżkę kwaśnej śmietany i jeszcze
zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym
wgłębieniu rozłożyć cebulę i posypać startym serem. Cebularze piec w
temperaturze około 180 stopni do momentu zrumienienia. Najsmaczniejsze są
ciepłe.
Cebularz,
niekiedy zwany też cebulakiem, wywodzi się z kuchni żydowskiej. Najbardziej
popularny na Lubelszczyźnie, na przestrzeni lat zyskiwał popularność w innych
częściach kraju. Zyskał też unijną ochronę prawną jako regionalny produkt
Lubelszczyzny.
Komentarze
Prześlij komentarz