Przepis na cebularze

Pasztecik z kapustą, kapuśniaczek, rożek z pieczarkami lub soczewicą to popularne przekąski, którymi zajadamy się w domu, pracy, szkole lub podróży. Przepisy na tego typu przekąski można odnaleźć na niniejszym blogu. Dziś pora na zaprezentowanie kolejnej przekąski o nazwie cebularz, która w niczym nie ustępuje wyżej wymienionym przekąskom.

Składniki:
30 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki oleju lub margaryny, 3 – 4 średniej wielkości cebule, łyżka tłuszczu, 2 łyżki startego żółtego sera, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, niewielkiej ilości mąki i letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, olej lub stopioną margarynę, jajko, resztę mleka i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto, następnie podzielić na 12 – 16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć na blasze w dość dużej odległości od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyć krótko w tłuszczu, dodać odrobinę wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać łyżkę kwaśnej śmietany i jeszcze zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć cebulę i posypać startym serem. Cebularze piec w temperaturze około 180 stopni do momentu zrumienienia. Najsmaczniejsze są ciepłe.

Cebularz, niekiedy zwany też cebulakiem, wywodzi się z kuchni żydowskiej. Najbardziej popularny na Lubelszczyźnie, na przestrzeni lat zyskiwał popularność w innych częściach kraju. Zyskał też unijną ochronę prawną jako regionalny produkt Lubelszczyzny.

Komentarze