Chociaż sezon truskawkowy chyli się ku końcowi, to nic nie stoi nam na przeszkodzie, żeby zrobić je w pierogach z owocami truskawek. Sam osobiście lubię pierogi z owocami, gdyż mamy wielkie pole do popisu, jeżeli chodzi o różnorodność owoców w naszych pierogach z owocami. Poniżej zamieszczam składniki oraz przepis na te właśnie pierogi z owocami truskawek. Nie potrzebujemy dużo czasu do ich zrobienia, coś około 45 minut. Zapraszam.
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej;
- jedna szklanka gorącej wody;
- szczypta soli;
- około pół kilograma truskawek;
Dodatkowo:
- śmietana z cukrem do podania;
Przejdźmy do
przygotowania. Na początek trzeba do miski wsypać mąkę, dodać gorącą wodę,
trzeba pamiętać, żeby była ona prawie wrząca. Do naszej wody wsypujemy szczyptę
soli. Trzeba trochę to mieszać, a następnie przełożyć na blat i energicznie
zagnieść. Nasze ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. Potem kroimy
truskawki na mniejsze kawałki. Ciasto musimy podzielić na mniejsze części.
Nieużywane w danej chwili możemy położyć pod ściereczką lub zawinąć w folię,
żeby nie obeschło. Naszą jedną część pamiętajmy, żeby wałkować. Nie trzeba
dzielić na części, ale ciasta jest dużo i uważam, że mniejszy kawałek prościej
jest rozwałkować, żeby był cienki. Często się to dzieli na 2 lub 3 części. W
rozwałkowanym cienko cieście wycinamy kółka szklanką. Na każde nasze kółko
kładziemy truskawki, zlepiamy brzegi kółka i robimy falbanki, czyli po prostu
je sklejamy palcami po bokach. Pierogi, które będą czekać na ugotowanie, możemy
trzymać na blacie posypanym mąką. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy partiami
pierogi. Gotujemy je do momentu, aż wypłyną, a nasza woda zawrze ponownie. Czas,
po jakim będą gotowe to około 6 minut. Pierogi możemy podawać polane śmietaną i
cukrem albo po prostu postawić śmietanę i cukier z boku i niech każdy
indywidualnie to zrobi.
No i mamy pierogi z owocami truskawek. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz