Dzisiaj chciałbym
zaproponować wam kolejne pierogi z owocami. Tym razem z jagodami. Te pierogi
dość często pojawiają u nas na stole. A sezon na jagody jak dobrze wiemy, to
już trwa, dlatego dzisiaj pierogi z owocami jakimi są jagody, chciałbym wam
zaproponować. Sam osobiście lubię pierogi z owocami, gdyż mamy wielkie pole do
popisu, jeżeli chodzi o różnorodność owoców w naszych pierogach z owocami.
Poniżej zamieszczam składniki oraz przepis na te właśnie pierogi z owocami
jagód. Robi się je dosłownie tak samo jak pierogi z owocami truskawek, tylko
zamiast truskawek dajemy jagody. Też nie potrzebujemy dużo czasu do ich
zrobienia, coś około 45 minut. Zapraszam.
Składniki:
- trzy szklanki mąki pszennej;
- jedna szklanka gorącej wody;
- szczypta soli;
- około pół kilograma jagód (mogą być mrożone, w okresie
zimowym nadają się idealnie do m.in. pierogów);
Dodatkowo:
- śmietana z cukrem do podania;
Przejdźmy do
przygotowania. Na początek trzeba do miski wsypać mąkę, dodać gorącą wodę,
trzeba pamiętać, żeby była ona prawie wrząca. Do naszej wody wsypujemy szczyptę
soli. Trzeba trochę to mieszać, a następnie przełożyć na blat i energicznie
zagnieść. Nasze ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. Ciasto
musimy podzielić na mniejsze części. Nieużywane w danej chwili możemy położyć
pod ściereczką lub zawinąć w folię, żeby nie obeschło. Naszą jedną część pamiętajmy,
żeby wałkować. Nie trzeba dzielić na części, ale ciasta jest dużo i uważam, że
mniejszy kawałek prościej jest rozwałkować, żeby był cienki. Często się to
dzieli na 2 lub 3 części. W rozwałkowanym cienko cieście wycinamy kółka
szklanką. Na każde nasze kółko kładziemy jagody, zlepiamy brzegi kółka i robimy
falbanki, czyli po prostu je sklejamy palcami po bokach. Pierogi, które będą
czekać na ugotowanie, możemy trzymać na blacie posypanym mąką. Do wrzącej i
osolonej wody wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy je do momentu, aż wypłyną, a
nasza woda zawrze ponownie. Czas, po jakim będą gotowe to około 6 minut.
Pierogi możemy podawać polane śmietaną i cukrem albo po prostu postawić
śmietanę i cukier z boku i niech każdy indywidualnie to zrobi. No i mamy
pierogi z owocami jagód.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz