Lato mamy w pełni. Jest to doskonały czas na
przygotowanie dań ze świeżych owoców. Takim daniem mogą być pierogi z owocami,
które posłużą za smaczny obiad, podwieczorek lub kolację. Pierogi z owocami to
wspaniała kompozycja ciasta z suszonym śliwkami, świeżymi truskawkami lub jabłkami.
Jako owocowe nadzienie doskonale sprawdzą się też owoce leśne. Przepis na
pierogi z jagodami poniżej.
Składniki:
600 g jagód, 400 g mąki, około 3/4 szklanki letniej wody, 1 jajko, 1
łyżka masła, 60 g cukru pudru, 250 ml śmietany
Wykonanie:
Jagody przebrać, starannie opłukać i osączyć. Do miski przesiać mąkę i wbić
jajko. Stopniowo dodając wodę, zagniatać elastyczne ciasto. Na koniec dodać
masło i dalej zagniatać. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując odrobiną mąki.
Za pomocą szklanki wykrawać krążki, nakładać na nie po łyżce jagód, posypać
cukrem i dokładnie zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę, lekko posolić i
wrzucać do niej po kilkanaście pierogów. Delikatnie mieszając, poczekać do
wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką
cedzakową. Podawać ze śmietaną z cukrem, można też udekorować odrobiną
pozostawionych jagód.
Pierogi z
owocami to wspaniała rzecz. Dodatkowo jagody posiadają mnóstwo właściwości
zdrowotnych. Korzystnie wpływają na nasze oczy oraz naczynia krwionośne,
obniżają też poziom złego cholesterolu. Sezon na jagody jest krótki, warto więc
wykorzystać ten dar natury w odpowiedni sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz