Pierogi z jagodami

Lato mamy w pełni. Jest to doskonały czas na przygotowanie dań ze świeżych owoców. Takim daniem mogą być pierogi z owocami, które posłużą za smaczny obiad, podwieczorek lub kolację. Pierogi z owocami to wspaniała kompozycja ciasta z suszonym śliwkami, świeżymi truskawkami lub jabłkami. Jako owocowe nadzienie doskonale sprawdzą się też owoce leśne. Przepis na pierogi z jagodami poniżej.

Składniki:
600 g jagód, 400 g mąki, około 3/4 szklanki letniej wody, 1 jajko, 1 łyżka masła, 60 g cukru pudru, 250 ml śmietany

Wykonanie:
Jagody przebrać, starannie opłukać i osączyć. Do miski przesiać mąkę i wbić jajko. Stopniowo dodając wodę, zagniatać elastyczne ciasto. Na koniec dodać masło i dalej zagniatać. Ciasto cienko rozwałkować, podsypując odrobiną mąki. Za pomocą szklanki wykrawać krążki, nakładać na nie po łyżce jagód, posypać cukrem i dokładnie zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę, lekko posolić i wrzucać do niej po kilkanaście pierogów. Delikatnie mieszając, poczekać do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną z cukrem, można też udekorować odrobiną pozostawionych jagód.

Pierogi z owocami to wspaniała rzecz. Dodatkowo jagody posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Korzystnie wpływają na nasze oczy oraz naczynia krwionośne, obniżają też poziom złego cholesterolu. Sezon na jagody jest krótki, warto więc wykorzystać ten dar natury w odpowiedni sposób.

Komentarze