Pierogi z jabłkami i rodzynkami

Kolejny odcinek z cyklu pierogi z owocami. Na niniejszym blogu można odnaleźć przepisy na pierogi z truskawkami oraz na pierogi z jagodami. Pierogi z owocami to zestaw, który niemal nie podlega ograniczeniom. Możemy tu wykorzystać maliny, wiśnie, suszone śliwki lub zmiksowane morele. Możemy je podawać w tradycyjnej postaci, czyli ugotowane, ale również w wersji pieczonej lub podsmażanej. Dziś prezentuję przepis na pierogi z jabłkami i rodzynkami, wzbogaconymi dodatkiem aromatycznego cynamonu.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, szczypta soli, 1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 1 łyżka oleju
Składniki na nadzienie:
3 duże jabłka, pół paczki rodzynek, cynamon, cukier zwykły i cukier waniliowy, 1 łyżka masła

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, lekko posolić, wbić jajko. Następnie, stopniowo dolewając wodę i olej wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Jabłka umyć, obrać i drobno pokroić. Obsypać cynamonem oraz cukrem waniliowym i zwykłym. Dodać rodzynki, wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, ale nie za cienko. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawać krążki. Na każdy z nich nakładać porcję mieszanki i dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi i gotować kilka minut po wypłynięciu. Ugotowane wyjąc łyżką cedzakową. Podawać polane roztopionym masłem.

Pierogi z owocami kojarzą się nam głównie z okresem letnim. Nie musimy jednak czekać do następnego lata, by móc ponownie rozkoszować się ich smakiem. Możemy wykorzystać jabłka dostępne u nas przez cały rok, przetwory z naszych spiżarni lub nabyć gotowe u sprawdzonych producentów.

Komentarze