Kolejny odcinek z cyklu pierogi z owocami. Na
niniejszym blogu można odnaleźć przepisy na pierogi z truskawkami oraz na
pierogi z jagodami. Pierogi z owocami to zestaw, który niemal nie podlega
ograniczeniom. Możemy tu wykorzystać maliny, wiśnie, suszone śliwki lub
zmiksowane morele. Możemy je podawać w tradycyjnej postaci, czyli ugotowane,
ale również w wersji pieczonej lub podsmażanej. Dziś prezentuję przepis na
pierogi z jabłkami i rodzynkami, wzbogaconymi dodatkiem aromatycznego cynamonu.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, szczypta soli, 1 szklanka letniej wody, 1 jajko, 1 łyżka
oleju
Składniki na nadzienie:
3 duże jabłka, pół paczki rodzynek, cynamon, cukier zwykły i cukier
waniliowy, 1 łyżka masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, lekko posolić, wbić jajko. Następnie, stopniowo
dolewając wodę i olej wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Jabłka umyć, obrać i drobno pokroić. Obsypać cynamonem oraz cukrem waniliowym
i zwykłym. Dodać rodzynki, wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować, ale nie za cienko. Za pomocą
kubka lub szklanki wykrawać krążki. Na każdy z nich nakładać porcję mieszanki i
dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi i gotować kilka minut po
wypłynięciu. Ugotowane wyjąc łyżką cedzakową. Podawać polane roztopionym
masłem.
Pierogi z owocami kojarzą się nam głównie z okresem
letnim. Nie musimy jednak czekać do następnego lata, by móc ponownie
rozkoszować się ich smakiem. Możemy wykorzystać jabłka dostępne u nas przez
cały rok, przetwory z naszych spiżarni lub nabyć gotowe u sprawdzonych
producentów.
Komentarze
Prześlij komentarz