Kilka porad dotyczących pieczenia serników

Sernik jest prawdziwym królem cukierni, smakołykiem uniwersalnym, można go jeść tak po prostu przy kawie, podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na wytwornym przyjęciu.
Sekretem udanego sernika są jego składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, tę zasadę warto też stosować do wypieku innych ciast. Składniki należy, więc wyjąć na 3 godziny przed przygotowaniem wypieku. Twaróg powinien być zmielony trzykrotnie, wtedy mamy pewność, że sernik nie będzie miał żadnych grudek, a jego konsystencja będzie kremowa. Jeżeli lubimy bardziej zwarte serniki, warto użyć sera tłustego i zemleć go w maszynce tylko dwa razy. Można też wybrać dobrej jakości twaróg z wiaderka lub maskarpone.
Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepiej dla sernika. Zwykle wypiek ten wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około jedną godzinę. Idealny sernik przed upieczeniem ma konsystencje galarety i powinien lekko drżeć. Jeżeli sernik z rodzynkami zbyt szybko rumieni się na wierzchu, możemy przykryć go folią aluminiową.
Sernik z rodzynkami czasami podczas pieczenia opada, ale jeśli przed wstawieniem do piekarnika uformujemy na środku lekki pagórek z masy serowej zmniejszymy ryzyko jego opadnięcia. Ponadto, jeżeli nie będziemy wyjmowali sernika z piekarnika zaraz po jego upieczeniu, lecz pozostawimy go w nim przy otwartych drzwiczkach do ostudzenia dodatkowo zabezpieczymy go przed opadnięciem. Jeżeli wypiek mimo to opadnie, wyrównamy jego wierzch wykładając polewę, owoce lub bakalie.
Jeżeli zdecydujemy się na sernik z rodzynkami na kruchym cieście musimy pamiętać, by najpierw je wstępnie podpiec a dopiero potem wyłożyć masą serową. Dzięki temu spód nie nasiąknie wilgocią od twarogu i pozostanie kruchy.
Smak sernika z rodzynkami doskonale uzupełnimy namaczając wcześniej rodzynki w rumie. Przygotowując je w ten sposób nawet najprostszy sernik z rodzynkami stanie się wytwornym deserem. Polecam, więc wszystkim pieczenie wspaniałych serników z rodzynkami nasączonymi rumem na każdą okazję.

Komentarze