Sernik jest prawdziwym królem cukierni, smakołykiem uniwersalnym, można go jeść tak po prostu przy kawie, podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na wytwornym przyjęciu.
Sekretem udanego sernika są jego składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, tę zasadę warto też stosować do wypieku innych ciast. Składniki należy, więc wyjąć na 3 godziny przed przygotowaniem wypieku. Twaróg powinien być zmielony trzykrotnie, wtedy mamy pewność, że sernik nie będzie miał żadnych grudek, a jego konsystencja będzie kremowa. Jeżeli lubimy bardziej zwarte serniki, warto użyć sera tłustego i zemleć go w maszynce tylko dwa razy. Można też wybrać dobrej jakości twaróg z wiaderka lub maskarpone.
Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepiej dla sernika. Zwykle wypiek ten wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około jedną godzinę. Idealny sernik przed upieczeniem ma konsystencje galarety i powinien lekko drżeć. Jeżeli sernik z rodzynkami zbyt szybko rumieni się na wierzchu, możemy przykryć go folią aluminiową.
Sernik z rodzynkami czasami podczas pieczenia opada, ale jeśli przed wstawieniem do piekarnika uformujemy na środku lekki pagórek z masy serowej zmniejszymy ryzyko jego opadnięcia. Ponadto, jeżeli nie będziemy wyjmowali sernika z piekarnika zaraz po jego upieczeniu, lecz pozostawimy go w nim przy otwartych drzwiczkach do ostudzenia dodatkowo zabezpieczymy go przed opadnięciem. Jeżeli wypiek mimo to opadnie, wyrównamy jego wierzch wykładając polewę, owoce lub bakalie.
Jeżeli zdecydujemy się na sernik z rodzynkami na kruchym cieście musimy pamiętać, by najpierw je wstępnie podpiec a dopiero potem wyłożyć masą serową. Dzięki temu spód nie nasiąknie wilgocią od twarogu i pozostanie kruchy.
Smak sernika z rodzynkami doskonale uzupełnimy namaczając wcześniej rodzynki w rumie. Przygotowując je w ten sposób nawet najprostszy sernik z rodzynkami stanie się wytwornym deserem. Polecam, więc wszystkim pieczenie wspaniałych serników z rodzynkami nasączonymi rumem na każdą okazję.
Sekretem udanego sernika są jego składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową, tę zasadę warto też stosować do wypieku innych ciast. Składniki należy, więc wyjąć na 3 godziny przed przygotowaniem wypieku. Twaróg powinien być zmielony trzykrotnie, wtedy mamy pewność, że sernik nie będzie miał żadnych grudek, a jego konsystencja będzie kremowa. Jeżeli lubimy bardziej zwarte serniki, warto użyć sera tłustego i zemleć go w maszynce tylko dwa razy. Można też wybrać dobrej jakości twaróg z wiaderka lub maskarpone.
Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepiej dla sernika. Zwykle wypiek ten wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około jedną godzinę. Idealny sernik przed upieczeniem ma konsystencje galarety i powinien lekko drżeć. Jeżeli sernik z rodzynkami zbyt szybko rumieni się na wierzchu, możemy przykryć go folią aluminiową.
Sernik z rodzynkami czasami podczas pieczenia opada, ale jeśli przed wstawieniem do piekarnika uformujemy na środku lekki pagórek z masy serowej zmniejszymy ryzyko jego opadnięcia. Ponadto, jeżeli nie będziemy wyjmowali sernika z piekarnika zaraz po jego upieczeniu, lecz pozostawimy go w nim przy otwartych drzwiczkach do ostudzenia dodatkowo zabezpieczymy go przed opadnięciem. Jeżeli wypiek mimo to opadnie, wyrównamy jego wierzch wykładając polewę, owoce lub bakalie.
Jeżeli zdecydujemy się na sernik z rodzynkami na kruchym cieście musimy pamiętać, by najpierw je wstępnie podpiec a dopiero potem wyłożyć masą serową. Dzięki temu spód nie nasiąknie wilgocią od twarogu i pozostanie kruchy.
Smak sernika z rodzynkami doskonale uzupełnimy namaczając wcześniej rodzynki w rumie. Przygotowując je w ten sposób nawet najprostszy sernik z rodzynkami stanie się wytwornym deserem. Polecam, więc wszystkim pieczenie wspaniałych serników z rodzynkami nasączonymi rumem na każdą okazję.
Komentarze
Prześlij komentarz